Inghetata functionala cu continut redus de grasime si procedeu de obtinere a acesteia

Inghetata functionala cu continut redus de grasime si procedeu de obtinere a acesteia

Înghețata – produs finit, prin compoziţia sa, este un aliment funcţional complet, cu un conţinut ridicat de proteine, vitamine A, E, F, C, complexul  B, carotenoide, substanţe minerale, oligoelemente cu o mare valoare biologică.

Aplicarea invenţiei conduce la obţinerea următoarelor avantaje:

  • obţinerea unui sortiment de îngheţată care poate fi consumată de către persoanele ce suferă de diabet, obezitate, întrucât la obţinerea acestui desert lactat congelat nu se utilizează zahărul, acesta este înlocuit cu zahărul natural existent în sucul de mere concentrat utilizat în reţeta de fabricaţie a dulceții de nuci verzi;
  • obţinerea unui sortiment de îngheţată cu un conținut redus de lipide și lactoză și aport proteic valoros prin utilizarea urdei ca produs lactat în compoziția mixului; proteinele din urdă sunt proteine care se evacuează repede din stomac şi tranzitează intacte, fapt ce contribuie la păstrarea bioactivităţii în intestine. De asemenea, aceste proteine au un conţinut mai ridicat în aminoacizi esenţiali, în special aminoacizi cu sulf (cisteină, metionină) ceea ce le măreşte valoarea biologică;
  • obținerea unui sortiment de îngheţată fortifiat cu compușii valoroși din nucile verzi și uleiul din miez de nucă, astfel: conținutul de iod contribuie la menținerea sănătății stomacului și ficatului, la purificarea sângelui; vitaminele A, E, F, C, complexul B, alături de minerale precum fosfor, calciu, fier, seleniu, zinc, potasiu sunt elementele care conferă nucilor proprietăţi imunostimulatoare și reprezintă cea mai bună hrană pentru creier; substanțele active prezente în miezul nucilor verzi au efecte pozitive în cazul afecțiunilor neurologice, reglează nivelul colesterolului în sânge, tensiunea arterială, reduc riscul de infarct și întăresc vasele de sânge.
Centru acvaponic pentru productia alimentelor sustenabile

Centru acvaponic pentru productia alimentelor sustenabile

Acvaponia sau tehnologia de creştere în simbioza a peştilor şi plantelor în sisteme fără sol, consta in recircularea apei intre bazinele cu pesti si casetele de cultura legumicola fara sol și constituie, pentru cel care o implementează, o sursă de venit suplimentar şi o sursă de hrană sănătoasă. Mai mult, sistemele de cultură respective, nu afectează mediul înconjurător şi pot fi amplasate în zone pedo-climatice defavorabile culturilor agricole, cum sunt zonele montane. Cu toate că, în prezent, această metodă se aplică în mii de sisteme construite în aproape toate ţările din lume, în România, este aproape necunoscută.

Avantajele acvaponiei :

  • Consum redus de apă: 1 – 2 % pe zi din volumul total de apă din sistem și cu aprox. 90% mai mic decât consumul fiecărui component luat separat;
  • Posibilitatea amplasarii in orice zona geografica, in mediu rural sau urban
  • Producția de plante de 3-8 ori mai mare decât în câmp;
  • Plantele cresc mai repede decat in camp;
  • Nu existã nematozi, buruieni, agenți patogeni, dãunãtori ca in sol;
  • Permite crearea de spaţii verzi urbane cu scop alimentar și dublu avantaj:

produce hrană şi îmbunătăţeşte mediul ambiant;

  • Ofertã de produse noi, fară chimicale pe piaţă;
  • Tehnologie de producţie cu grad redus de complexitate;
  • Dezvoltarea unei noi tehnologii;
  1. Scopul proiectului

Sa contribuie la amenajarea spatiilor verzi in orase, dar si a dezvoltarii spatiilor verzi pe acoperis, in balcoane, etc., prin implementarea acvaponiei. Acvaponia contribuie substantial la dezvoltarea agriculturii urbane prin exemplul propriu, la formarea spiritului comunitar si la conservarea resursei de apa. “Acvaponia urbana” are de asemenea scopul de a familiariza copiii și adulții cu o tehnologie noua de producere simultan a pestilor si plantelor care le permite sa aiba o dietă sănătoasă în mediul urban.

  1. obiectivele proiectului

– Dezvoltarea și promovarea tehnologiei acvaponice ca tehnologie durabilă și eficientă pentru amenajarea spatiilor verzi in orase si al utilizării eficiente a apei în zonele urbane.

– Crearea canalelor adecvate de diseminare, programe de instruire și sisteme de consultanță pentru grupurile tinta.

  1. Beneficiarii direcți ai proiectului:

– Camine pentru batrani, centre de plasament, centre de tratament si reabilitare pentru dependenti de droguri, jocuri de noroc sau alcoolici, centre de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica pentru adulti sau copii, centrele de îngrijire pe termen lung.

– Reprezentanti ai unor restaurante, gradinite, crese;

– Profesori, inspectori scolari, elevi, studenti.

Participarea a cel putin 1000 de persoane pe toata durata proiectului (7 luni) numar care va creste in contextul continuarii activitatii dupa incheierea perioadei de finantare a proiectului.

  1. beneficiarii indirecți ai proiectului

Producatori de rasaduri din zona, producatori de puiet de peste, furnizori de materiale si echipamente pentru piscicultura.

  1. activitățile proiectului

Adaptare proiect existent la teren si amplasament;

Confectionare statie pilot;

Confectionarea unui stand pentru prezentare si vanzare peste si legume proaspete obtinute din sistemul acvaponic,

Probe tehnologice si monitorizare;

Realizarea si lansarea site-ului web a proiectului

Realizare flyer si brosura cu descrierea acvaponiei

Conferinta de lansare a proiectului

Prezentare saptamanal, la statia pilot si standul de  vanzare produse, a tehnologiei acvaponice, cu anunt prealabil, in supermarket (ziua se va stabili impreuna cu reprezentantii Kufland)

  1. echipa de proiect

Cristian Bulbuc – a realizat primele sisteme acvaponice din Romania (www.aqua-ponics.ro) a fost managerul proiectului “AQUA-ROM” (www.aqua-rom.ro), coordonatorul manualului “Acvaponia pentru incepatori”, editorul sef al “Revista Romana de Acvaponie” (https://en.calameo.com/search#search-acvaponie/books) si al cursului de acvaponie (https://www.youtube.com/results?search_query=curs+de+acvaponie), a construit sistemele acvaponice de la Horting-Bucuresti, colegiul silvic “Transilvania” -Nasaud, Liceul “Venczel Jozsef”- Miercurea Ciuc si liceiul “Tamasy Aron” – Bors.

Muncitor 1 – calificare pentru instalatii alimentare cu apa si termice     

Muncitor 2 – calificare pentru instalatii electrice

Contabil

 

Filme hidrocoloide hibride – materiale inovative pentru ambalarea alimentelor

Filme hidrocoloide hibride – materiale inovative pentru ambalarea alimentelor

Dezvoltarea de materiale inovatoare și durabile, precum filmele comestibile, este esențială pentru industria ambalajelor alimentare. Filmele comestibile sunt ambalaje active care pot prelungi durata de valabilitate a alimentelor, reducând în același timp deșeurile ambalajelor convenționale. Hidrocoloizii (ex. polizaharidele), lipidele și amestecurile lor hibride oferă noi oportunități în această direcție (Pascuta & Vodnar, 2022). Spre exemplu, pectina este un polizaharid natural potrivit dezvoltării de filme comestibile, datorită biocompatibilității, biodegradabilității, netoxicității și proprietăților chimice și fizice versatile (ex. proprietăți de gelifiere). Însă filmele din pectină au rezistență scăzută la vaporii de apă, datorită caracterului hidrofil al hidrocoloizilor (Mohamed et al., 2020). Lipidele, în schimb, au hidrofobicitate ridicată, fiind utilizate adesea pentru îmbunătățirea proprietăților hidrocoloizilor. Incorporarea uleiurilor esențiale în filmele hidrocoloide sunt foarte apreciate și studiate. Acestea sunt extracte naturale din plante și majoritatea lor sunt recunoscute în general ca fiind sigure (GRAS) de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii. Totodată, conțin compuși bioactivi, cu activitate antimicrobiană și antioxidantă, capabili să prelungească termenul de valabilitatea al alimententelor. Însă, uleiurile esențiale au sensibilitate ridicată la factorii externi (ex. temperatură, pH, lumină) și au miros și gust puternic pronunțat (Atarés & Chiralt, 2016). Prin urmare, un nanopurtător adecvat poate proteja și oferi o eliberare controlată de EO pentru dezvoltarea unor filme hidrocoloide hibride durabile. Nanoparticulele lipidice solide (engl.: solid lipid nanoparticles, SLN) sunt nanopurtători inovatori pentru compuși hidrofobi și hidrofili. Nanopurtătorii de tip SLN sunt particule de lipide cristalizate, la scară nanometrică, similare cu nanoemulsiile ulei-în-apă, dar lipidele solide înlocuiesc lipidele lichide la temperatura camerei (Pascuta & Vodnar, 2022). Deși aceștia sunt foarte cercetați în sectorul medical/farmaceutic, de exemplu, ca sistem durabil de livrare a medicamentelor (Katopodi & Detsi, 2021), utilizarea lor în dezvoltarea de materiale comestibile noi și durabile pentru industria ambalajelor alimentare se găsește în faza de dezvoltare. Literatura extrem de limitată în această direcție a arătat capacitatea excelentă a SLN de a modifica pozitiv proprietățile filmelor hidrocoloide, precum a filmelor din izolat proteic ​​din zer (Wiedenmann, Oehlke, van der Schaaf, Koivula, et al., 2019) și a filmele din pululan (McDaniel și colab., 2019; Tonyali și colab., 2020; Trinetta și colab., 2022). Scopul acestui proiect constă în dezvoltarea și caracterizarea unui material inovator destinat ambalării alimentelor, prin incorporarea matricei de pectină cu ulei de rozmarin încapsulat în nanoparticule lipidice solide. Rezultatele determinării proprietăților fizice, mecanice, termice și morfologice ale filmelor dezvoltate sunt valoroase pentru domeniul științific și tehnologic în găsirea de soluții sustenabile de combatere a deșeurilor ambalajelor convenționale și a risipei alimentare.

Bibliografie

  1. Pascuta, M. S., & Vodnar, D. C. (2022). Nanocarriers for Sustainable Active Packaging: An Overview during and Post COVID-19. Coatings, 12(1), 102. https://doi.org/10.3390/coatings12010102
  2. Mohamed, S. A. A., El-Sakhawy, M., & El-Sakhawy, M. A. M. (2020). Polysaccharides, Protein and Lipid -Based Natural Edible Films in Food Packaging: A Review. Carbohydrate Polymers, 238, 116178. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116178
  3. Atarés, L., & Chiralt, A. (2016). Essential oils as additives in biodegradable films and coatings for active food packaging. Trends in Food Science & Technology, 48(February), 2016. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2015.12.001
  4. Katopodi, A., & Detsi, A. (2021). Solid Lipid Nanoparticles and Nanostructured Lipid Carriers of natural products as promising systems for their bioactivity enhancement : The case of essential oils and flavonoids. Colloids and Surfaces A : Physicochemical and Engineering, 630(December), 127529. https://doi.org/10.1016/j.colsurfa.2021.127529
  5. Wiedenmann, V., Oehlke, K., van der Schaaf, U., Hetzer, B., Greiner, R., & Karbstein, H. P. (2018). Impact of the incorporation of solid lipid nanoparticles on β-lactoglobulin gel matrices. In Food Hydrocolloids (Vol. 84, pp. 498–507). https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.06.007
  6. McDaniel, A., Tonyali, B., Yucel, U., & Trinetta, V. (2019). Formulation and development of lipid nanoparticle antifungal packaging films to control postharvest disease. Journal of Agriculture and Food Research, 1(December), 1–16. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2019.100013
  7. Tonyali, B., McDaniel, A., Amamcharla, J., Trinetta, V., & Yucel, U. (2020). Release kinetics of cinnamaldehyde , eugenol , and thymol from sustainable and biodegradable active packaging films. Food Packaging and Shelf Life, 24(June), 100484. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2020.100484
  8. Trinetta, V., McDaniel, A., Batziakas, K. G., Yucel, U., Nwadike, L., & Pliakoni, E. (2022). Antifungal Packaging Film to Maintain Quality and Control Postharvest Diseases in Strawberries. Antibiotics, 9(9), 618.
FEEDME – NUTRITIONAL WATER

FEEDME – NUTRITIONAL WATER

PROJECT: feedME – Nutritional Water

PRODUCED BY FUTURA BSM C.A.

(Carlos Bendezú1, Francelina Carrero2, Sabina Valeanu3)

1,2 Futura BSM C.A. – Venezuela / 3 Research & Development for Cattle Breeding Dancu Iasi – Romania

1.- INTRODUCTION

Water is the main component of our body and represents around 70% of the total body weight in adults, and must be obtained directly or through the consumption of different foods and drinks as part of our diet. Water is an essential nutrient that performs important functions in our body, from the cellular transport of nutrients, the elimination of waste products, the regulation of temperature, respiration and blood circulation, the lubrication of structural support tissues, to intervention in synthesis and enzymatic reactions, among others1. In this context, hydration through water plays a fundamental role in health and well-being, which has been highly recognized in recent years among experts in the health community such as nutritionists, dieticians, general practitioners, pharmacists, educators, as well as by experts in physical activity and sport sciences and the general population. When our body lacks this liquid, it cannot perform its functions properly, causing a chronic dehydration that can put our lives at risk.

In addition to the above, water provides essential minerals such as Calcium, Magnesium and Fluoride. Numerous studies clearly show that water with moderate concentrations of Ca, Mg, HCO3 and SO4 protects against cardiovascular diseases. Water has also been found to protect against osteoporosis, decreased cognitive function in the elderly, decreased birth weight, cancer, and diabetes mellitus2.

Water covers 70% of the earth and it’s essential for life, but it’s also a powerful force for change and destruction, and could become the main cause of future wars due to its scarcity and the deterioration of the quality of freshwater sources available on the planet. Water has become one of the most debatable and precious resources of the future, which requires more cautious and conservative management and consumption. Managing the use of water in a sustainable manner should contribute positively to the objectives of sustainable development3.

However, apart from the scarcity of water, there is perhaps a greater problem, which is poverty and which stands as the greatest cause of hunger and malnutrition in the world. Poverty has impacted almost all sectors, including the inability to produce food, increased violence and decreased life expectancy, living in unprotected and vulnerable areas, lack of medical care and even land cultivation and animal husbandry. The statistics of malnutrition in children under five years of age are alarming. In Kerala, a developed state in southern India known for its egalitarian development, one in four children is malnourished4. These children are trapped in the vicious cycle of poverty and malnutrition. In addition, the association between the nutritional status of mothers and children indicates the vulnerability of multiple members of poor households to being malnourished.

Faced with this reality, it is imperative to seek technical solutions, feasible and fast, capable of mitigating existing problems. Malnutrition and famine, join to the lack of access to water that affects millions of people in the world, is a problem that must be faced from multiple angles. One of them is the production of new foods, with technologies and processes that can be replicated locally by any country that considers it of interest, in order to become autonomous, without detriment to private investors who want to produce them, since the consumer target for these is global. Climate change, the Covid-19 pandemic and the war between Ukraine and Russia have combined in such a way that the effects have wreaked havoc throughout the world. Traditional food production systems must be replaced by sustainable, resilient, climate-smart production systems.

Technology and knowledge must be simplified, shared, decentralized and reach all corners of the planet to promote changes from regional and local instances with a tendency to add to achieve the global effects that reality imposes on us today. In the process of transforming food production systems, food security and food safety must be included in a special way, since without these factors we could not speak of sustainable production. Modern technology such as RFID tags and blockchain could offer potential solutions to improve food safety and sustainability5. This will ensure that the products are safer and consumers can access accurate information before consuming the products.

In the short term, valorization of organic waste streams and reprocessing of food will be the best way to eliminate food loss and waste in the world to maintain the food supply chain. Within this approach, the breeding and cultivation of insects is placed at the forefront of the circular economy since it is widely demonstrated that a wide variety of species, such as Hermetia illucens, Tenebrio molitor, Acheta domesticus, among others; they have a high capacity to degrade and bioconvert organic waste, obtaining raw material as food per sé or as a basis for the formulation and development of food for animal use and human consumption6.

The consumption of insects as an alternative source of protein is considered a future trend and a viable strategy that could potentially contribute to global food security. Insect derived proteins, in addition to their total nutritional value and amino acid profile, have been shown to have a wide range of applications as peptides with antihypertensive, antimicrobial, and antioxidant properties. Recent advances in the production of insect proteins through enzymatic hydrolysis and heterologous expression have shown a promising technology for the study and exploitation of their bioactive properties7.

In addition to the protein obtained from insects, biorefining can be used to extract from them oils with desirable and ideal characteristics to be used in different applications for the formulation of food for animal use or human consumption, as well as in other biotechnological applications. The thermal behavior, color, the presence of aromatic compounds and the acids fatty profile are desirable characteristics to be used as table oils and as food ingredients8.

Having seen this, this study proposes the use of a protein and lipid extract obtained from the Hermetia illucens fly, to develop a type of water that retains its organoleptic properties (color, smell, taste), but contains a concentration sufficient protein and fat, so that when a person consumes the recommended two (2) liters of water per day, they also consume the approximate amount of protein and fat specified for an average adult, obtaining nutrition and satiety.

The extract obtained from the Hermetia illucens fly has protein and fat values ​​of around 45% and 25%, respectively, which gives it high potential to be used in this and other related projects9. Furthermore, these values ​​can be manipulated by defatting the extract, with which protein can be increased and fat decreased.

The properties of the obtained extract, together with the combined use of traditional extraction and purification technologies such as HPLC and solvent extraction, supercritical fluid extraction, application of surfactants and enzymatic hydrolysis, and the use of predictive computational methods, make it possible for both proteins and fats can coexist in the product that we propose in this project10.

2.- IMPORTANCE OF THE PROJECT

Helping the most needy people is perhaps the most immediate form of solidarity that we as human beings have, it is something that is in our hands and depends on us. Starting from this premise, we have initially conceived the development of this product as a food that is not only nutritious, but also sustainable. The fact of being able to produce something that reaches places where its population live in extreme poverty, where there is a shortage of water, armed conflicts, malnutrition problems, being promoted in school and social programs, and even used in activities that require new applications and food options due to space limitations, such as aeronautical missions in which every centimeter counts. This product has a very broad target, which is not limited only to people in need, but can also be consumed by people from other social strata, can be endorsed by nutritionists, can be tested on athletes and in general can be supplied to anyone as it has not only a sustainable nutritional character, but also a safe and healthy option to hydrate.

The studies cited in the bibliographic references, beyond demonstrating that it is feasible to carry out this and other types of similar projects, reinforce the fact that human imagination is infinite and this is precisely where we must focus our attention to ensure the inputs or raw materials we need. The farming and consumption of edible insects is something totally viable and it is widely demonstrated that it is one of the most sustainable businesses that we currently have on the planet, becoming an important component of sustainable circular agriculture by closing nutrient cycles and energy, promoting food security and minimizing climate change and biodiversity loss, thus contributing to SDG11. On the other hand, the production of drinking water from air humidity is already a reality. Companies such as WATERGEN in Israel provide this type of solution that addresses the growing problem of water depletion in the world12.

Having covered the previous two points, insects and water, we have our raw materials. The next point of interest is in the use and application of existing technology to achieve product formulation and development.

Within all this scenario, the main objective that arises is:

1.- Develop a nutritional water, enriched with proteins and fatty acids obtained from larvae of the Black Soldier Fly (Hermetia illucens).

The framing of this project in the Inovaliment 2022 categories was a challenge, since it could easily be framed within any of them. It includes biotechnological aspects insofar as an insect and a biosystem are used for its production and cultivation, obtaining and processing its derivatives; it includes aspects related to food safety from the point of view of the safety of the ingredients and from the point of view of the production of nutritional water per sé. It could also be included in the category of innovative ingredients and although insect protein is not innovative, the fact of enriching water with it is, since most of the commercial protein hydrolysates that are available are made from vegetable proteins and albumin. It also includes aspects of advanced technology to achieve the desired results, a nutritional water that preserves its organoleptic properties. And, finally, it also converges in the Sustainable Food category, which after various analysis, was the one in which we decided to register this project.

The sustainability characteristic of this product is present from the process inputs to the outputs (Figure N˚ 1). Let us remember that, according to FAO data, only in 2019, 931 million tons of food waste were generated in the world. In addition to this, the transformation of traditional systems of soybean crops and fishmeal production (as raw materials for obtaining proteins) is totally feasible, since insect farming has a smaller ecological footprint due to the scarce energy resources it uses, the use of small amounts of land and the use of organic waste streams. All these elements come together and generate benefits in the productive sectors, in the consumption sectors (society in general), in the environment and in future generations, since they will be the ones who ultimately benefit most from this type of work.

3.- METHODOLOGY AND PRODUCT DESCRIPTION

The main characteristic of this project is its multidisciplinarity, which, together with the great variety of activities that it has, make it possess a vast potential for the exploitation of various areas of knowledge and science, the development of new methods and even the change of habits in society.

In general terms, the logical sequence related to the project will be executed as illustrated in the Figure N˚ 2.

In slightly broader terms, the methodology for the production of feedME nutritional water will be as follows:

Activity 1: Sterilization and Dehydration of the Larval Extract

In this stage, the sterilization and dehydration of the larvae that have been reared and cultivated previously in another stage is carried out by thermal methods.

Sterilization is performed at controlled temperature and time to avoid protein denaturation. Similarly, drying or dehydration is done at a controlled time in microwaves.

In this stage, the nutritional content is ensured through bromatological analysis and food safety through microbiological analysis.

Activity 2: Defatting of the Larval Extract

Once the larval extract is sterilized and dehydrated, it is mechanically pressed at room temperature, in order to extract the oil present in it. The amount or yield of oil extraction is around 20%, with which the fat values ​​decrease from 25% to 5% on average, while the protein value increases from 45% to 56% on average.

Activity 3: Enzymatic Hydrolysis

With the larval extract already enriched in protein and with adequate fat values, enzymatic hydrolysis is carried out to obtain medium and short amino acids chains, which are more likely to dissolve in water.

However, here the strengths of food rheology and the use of surfactants come into play, in order to be able to achieve the homogeneous incorporation of the existing fatty acids within the solution.

Activity 4: Product Formulation

Finally, the nutritional water is formulated in order to give the desired values ​​to the product. At this stage, it may be necessary to develop a flavor profile to improve the palatability of the product.

Then, the product is packaged, an activity that can be carried out in recyclable (glass) or biodegradable (cardboard) containers, even in containers that could be edible.

The product obtained has the following characteristics:

  • Contains Arginine, Lysine, Methionine, Phenylalanine and Threonine, five (5) of the nine (9) essential amino acids.
  • The Nutritional Content per 100 ml shows the following values: Proteins 5.6 g / Fat 0.5 g / Phosphorus 60 mg / Calcium 0.6 g
  • Another characteristic is its versatility to produce by-products, since it can be used in the production of other nutritional beverages, such as fruit juices, and substantially enrich them with more than just fiber and carbohydrates that fruits contain.

As final advantages of this sustainable food, the following are mentioned:

Nutritional Requirements. Meets the complete daily nutritional needs of an average adult while being adequately hydrated.

Biofunctional Compounds. Protein hydrolysis provides the availability of a wide variety of peptides with antioxidant, antibiotic and antihypertensive functions, in addition to having a higher digestibility than crude protein13.

Food Transformation. The development of this type of product drives the transition from traditional food production systems to the new production systems that reality imposes on us.

Daily Use. As its main component is water, its daily consumption does not depend on tastes and options, but is an inherent need of the human being.

Ecological Footprint. The fact of using insect protein and employing recyclable or biodegradable packaging gives the project a high degree of circularity, especially with regard to the issue of minimizing the generation of solids waste.

Global Issue Solution Option. In the particular case of the fight against hunger and humanitarian aid to people in conditions of extreme poverty, this product can be a great ally.

4.- ENVISIONED POTENTIAL

With the promotion of production activities framed in sustainability and the circular economy, as key elements to minimize their GHG emissions and stop global warming, together with the commitments that developed countries are acquiring to help the most disadvantaged countries to enter this new era of production, all in accordance with the agreements and realities that are being carried out and lived in the COP 27; the following aspects can be mentioned as strengths of the project:

  • Promotion and encouragement of adequate nutrition and good health in all sectors of society, especially in the most disadvantaged.
  • Use of new technologies and strengthening of research, development and innovation areas in the insect market.
  • Creation of job sources and academic and professional research opportunities.
  • Use of insect breeding as a didactic tool for teaching science at different educational levels.
  • Use of the product in school food supplementation programs, in social or humanitarian aid programs (UNICEF, NRC, ACNUR, PHO, etc.)
  • Promotion of organic agriculture and the development of new food systems and solutions based on nature.
  • Investment opportunity for public and private entities, with the respective impact on the economy of the country or locality that manages to generate the product on a commercial scale.
  • Use of the product in specific applications such as nutrition in space, nutrition in patients with special requirements, among others.
  • It is a product that can be used in gastronomic applications and as raw material for the development of other food products.

 

5.- LIMITATIONS

The limitations could basically be related to the safety of the product, which is traceable and can be controlled with the traditional disinfection methods used in good food manufacturing practices; and on the other hand with the cost of the product due to the use of associated technologies to achieve the desired effect of preserving the organoleptic properties of water (smell, taste and color). However, this cost limitation would be for small-scale processing, which would not justify the investment in the use of the necessary technology. And although this happens and may be an impediment for small producers, they could choose to ignore the technology to clarify the water and preserve its properties, and opt for the development of a different drink, which, as mentioned above, could be a fruit juice enriched with protein and healthy fats.

However, for large scale product development, investment in equipment, materials and even in specific quality laboratories with modern technology is fully justified, since the return on investment would be a sure theme. Having the exclusivity of the production of a product like this ensures a high and constant source of income.

We conclude by imagining that the day will come when all the nutritional needs of the human being can be covered with a simple capsule or a glass of a drink. Food as we know it today will change a lot in the future.

REFERENCES

1.- Aranceta-Bartrina et al. Conclusions of the II International and IV Spanish Hydration Congress. Toledo, Spain, 2nd-4th December, 2015. Nutr Hosp 2016; 33 (Supl. 3):1-3 ISSN 0212-1611 – CODEN NUHOEQ S.V.R. 318

2.- Ingegerd Rosborg. Drinking Water Minerals and Mineral Balance. 1st edition: Springer International Publishing Switzerland 2015. DOI: 10.1007/978-3-030-18034-8.

3.- Rabab I. EL-Nwsany. Water management as a vital factor for a sustainable school. Faculty of Engineering, Alexandria University. DOI: 10.1016/j.aej.2018.12.012 1110-0168

4.- Jayalakshmi R. Nutritional status of socioeconomically disadvantaged children below 5 years: A cross-sectional study from Kerala, India. World Medical and Health Policy (2022). DOI: 10.1002/wmh3.490

5.- Anis M. M. Interrelated of food safety, food security and sustainable food production. Food Research (2022). DOI: 10.26656/fr.2017.6(1).696

6.- Avendaño C. Insectos: son realmente una alternativa para la alimentación de animales y humanos. Revista chilena de nutrición (2020) 47(6) 1029-1037. DOI: 10.4067/s0717-75182020000601029

7.- de Castro R. J. S. Nutritional, functional and biological properties of insect proteins: Processes for obtaining, consumption and future challenges. Trends in Food Science and Technology (2018). DOI: 10.1016/j.tifs.2018.04.006

8.- Tzompa-Sosa D. A. Four insect oils as food ingredient: Physical and chemical characterisation of insect oils obtained by an aqueous oil extraction. Journal of Insects as Food and Feed (2019). DOI: 10.3920/JIFF2018.0020

9.- Zozo B. The Nutritional Quality and Structural Analysis of Black Soldier Fly Larvae Flour before and after Defatting. Insects (2022). DOI: 10.3390/insects13020168

10.- Vihinen M. Solubility of Proteins. ADMET & DMPK 8(Y) (2020) pp-pp. DOI: 10.5599/admet.831

11.- Moruzzo R. Edible insects and sustainable development goals. Insects (2021). DOI: 10.3390/insects12060557

  1. https://www.watergen.com/

13.- Alvarez D et al. Prospecting peptides isolated from Black Soldier Fly (Diptera: Stratiomyidae) with antimicrobial activity against Helicobacter pylori (Campylobacterales : Helicobacteraceae). Journal of Insect Science, (2019) 19(6): 17; 1-5. DOI: 10.1093/jisesa/iez120

Biscuiți aglutenici pentru diabetici cu valoare adăugată obținuți prin adaos de pieliță liofilizată de struguri roșii

Biscuiți aglutenici pentru diabetici cu valoare adăugată obținuți prin adaos de pieliță liofilizată de struguri roșii

Proiectul vizează obținerea unui sortiment de biscuiți cu valoare adăugată, prin încorporarea pieliței liofilizate obținută din pielița strugurilor roșii (PS) (Băbească neagră). PS reprezintă o sursă bogată de compuși bioactivi, cu funcționalitate ridicată datorită potențialului antioxidant, colorant și aromatizant. Suplimentarea produsului cu PS a condus la obținerea unui produs cu valoare adăugată prin aportul semnificativ de compuși antioxidanți naturali respectiv polifenoli, antociani etc., cu potențiale efecte benefice asupra organismului uman, ce contribuie totodată la îmbunătățirea culorii produsului. Astfel, utilizarea PS ca ingredient funcțional în biscuiți sau alte matrici alimentare precum brioșe, fursecuri reprezintă un înlocuitor natural al antioxidanților și coloranților sintetici.

Bere cu adaos de extract din pielița strugurilor roșii

Bere cu adaos de extract din pielița strugurilor roșii

Invenția urmărește obținerea unei beri cu valoare adăugată, prin încorporarea extractului obținută din pielița strugurilor roșii (Băbească neagră). Pielița strugurilor roșii este o sursă importantă de compuși bioactivi, cu funcționalitate ridicată datorită potențialului antioxidant, colorant și aromatizant. Suplimentarea berii cu extract din pielița strugurilor roșii a condus la obținerea unui produs cu valoare adăugată prin aportul semnificativ de compuși antioxidanți naturali respectiv polifenoli, flavonoide și antociani, cu potențiale efecte benefice asupra organismului uman, ce contribuie totodată la îmbunătățirea culorii produsului.

Model experimental de obținere a unui ingredient inovator cu potențial antioxidant și antimicrobian cu aplicabilitate în dezvoltarea conceptului de “green food“ și în tratarea afecțiunilor gastrointestinale

Model experimental de obținere a unui ingredient inovator cu potențial antioxidant și antimicrobian cu aplicabilitate în dezvoltarea conceptului de “green food“ și în tratarea afecțiunilor gastrointestinale

           Cojile de citrice reprezintă principalul subprodus obținut din industria sucurilor de citrice. Pentru evitarea risipei alimentare se recurge la valorificarea acestora prin extracția uleiurilor esențiale. În ultimii ani, interesul acordat de cercetători ȋn domeniul uleiurilor esențiale a crescut simţitor datorită multitudinii efectelor benefice pe care acestea le au asupra sănătății oamenilor. Compoziția chimică a uleiurilor volatile de citrice constă dintr-un amestec de terpene, terpenoizi compuși alifatici și aromatici. Principalii compuși bioactivi din citrice sunt limonenul și linalolul, răspunzători de activitatea antioxidantă a uleiurilor. Din păcate, capacitatea uleiurilor pure de captare a radicalilor liberi este limitată de insolubilitatea lor în soluții apoase.

            Nanotehnologia permite încorporarea uleiurilor esențiale de citrice în sisteme de nano-emulsii. Acest proces vine ca un mediator pentru principalele dezavantaje, cum ar fi: pierderea aromei, volatilitatea, lipsa solubilității în apă și instabilitatea. Din punct de vedere biologic nano-emulsiile pot crea o barieră împotriva bacteriilor, ciupercilor și virușilor datorită dimensiunilor lor reduse și solubilității ridicate în soluții apoase. Din punct de vedere chimic, uleiul esențial nano-emulsionat are o capacitate mare de captare a radicalilor liberi datorită solubilității și permeabilității compușilor bioactivi ȋn soluțiile apoase.

           Dezvoltarea prezentului sistem lipidic al nano-emulsiilor sub forma unor pulberi extrafine, cu aplicabilitate într-un spectru larg de industrii, are scopul de a exploata potenţialul uleiurilor volatile de citrice ca agenţi antimicrobieni şi antioxidanţi (nano-emulsiile de citrice putȃnd fi folosite ca aditivi alimentari, siguranța uleiurilor esențiale fiind recunoscută de FED, sau  ȋn afecțiunile gastrice cauzate de Helicobacter pylori – în urma testelor pentru activitatea antimicrobiană efectuate pe parcursul cercetării pentru optimizarea metodei de obținere a nano-emulsiilor, s-a observat o activitate bună a acestora împotriva bacteriilor gram-negative).

         Prezentul proiect are la bază un studiu bibliografic privind analiza formării nano-emulsiilor uleiurilor citrice, proprietăţilor acestora şi gradului de aplicabilitate al acestora în diferite industrii (submis pentru publicare ȋn revistă ISI) şi un studiu de tip « original research » care se axează pe optimizarea unei metode de formare a nano-emulsiilor, caracterizarea fizico-chimică a acestora şi evaluarea proprietăţilor antimicrobiene (în desfăşurare).

Sos de iaurt cu adaos de pudră microîncapsulată din extract antocianic din coji de ceapă roșie (Allium cepa L.) – produs cu valoare adăugată și tehnologia de obținere

Sos de iaurt cu adaos de pudră microîncapsulată din extract antocianic din coji de ceapă roșie (Allium cepa L.) – produs cu valoare adăugată și tehnologia de obținere

Deciziile alimentare luate de consumatori le influențează sănătatea și afectează succesul produselor alimentare pe piața alimentară orientată spre consumator. În prezent, aspectele de nutriție și sănătate ale produselor alimentare au devenit parametri importanți pentru consumatori. Ingredientele mai naturale și conținutul redus de calorii se numără printre tendințele principale care conduc la inovarea actuală a produselor. În ultimii ani, s-a observat un interes crescând pentru utilizarea compușilor derivați din plante pentru creșterea calității pro-sănătate a produselor alimentare. Datele din literatură sugerează luarea în considerare a utilizării cojii de ceapă ca produs secundar valoros în industria de prelucrare a alimentelor, datorită faptului că polifenolii prezenți în aceste coji prezintă a gamă largă de activități biologice.

Obiectul prezentei invenții îl constituie realizarea unui procedeu de obținere a sosului de iaurt pentru salată cu valoare adăugată, prin încorporarea pudrei cu extract din cojile de ceapă roșie (Allium cepa L.). Aceasta pudră microîncapsulată, datorită conținutului bogat în antioxidanți naturali, fibre alimentare, pigmenți naturali conferă produsului valoare biologică sporită. Scopul principal a fost substituirea antioxidanților și coloranților sintetici, cu cei naturali prezenți în cojile de ceapă roșie, care prezintă un potențial antioxidant ridicat și sunt lipsiți de toxicitate. Sosul se caracterizează printr-o activitate antioxidantă remarcabilă, caracteristici senzoriale îmbunătățite (culoare, textură) care pot contribui la creșterea atractivității acestuia.

PASTE FĂINOASE SCURTE DIN FĂINĂ SPELTA ȘI ADAOS DE FĂINĂ DE BORHOT DE MALȚ ȘI PROCEDEU DE OBȚINERE A ACESTORA

PASTE FĂINOASE SCURTE DIN FĂINĂ SPELTA ȘI ADAOS DE FĂINĂ DE BORHOT DE MALȚ ȘI PROCEDEU DE OBȚINERE A ACESTORA

Pastele sunt unul dintre cele mai comune, cele mai consumate, dar și cele mai versatile alimente din lume. În mod tradițional, pastele sunt un produs gata de consum obținut din grâu dur, dar în ultimul timp sunt produse și din alte făinuri, amestecuri de făinuri cu sau fără adaos de legume sau alte produse secundare, rezultând produse de calitate care păstrează o consistență bună după pregătire. Pastele sunt disponibile în principal în două forme: uscate sau proaspete, într-o mare varietate de forme. Printre avantajele pastelor se numără termenul de valabilitate extins, o mare varietate de rețete și timpul scurt de pregătire. Noile tendințe în alimentație se îndreaptă în direcția produselor cu conținut scăzut de grăsimi, alimente bogate în nutrienți și compuși energetici, iar pastele îndeplinesc cu succes aceste cerințe ale consumatorilor. Există numeroase inițiative de cercetare care vizează valorificarea resurselor regenerabile rezultate din producția de alimente prin transformarea acestor materiale în biopolimeri, îngrășăminte, energie, nutriție umană, nutriție animală etc. În plus, subprodusele din industria alimentară sunt o sursă bună de proteine, minerale, acizi grași, fibre și compuși bioactivi care pot preveni bolile de nutriție și pot crește bunăstarea fizică și psihică a consumatorilor. Noutatea acestei cercetări este utilizarea făinii din borhot de malț obținut din procesul de fabricare a whisky-ului în producția de paste scurte.

Aplicarea invenţiei conduce la obţinerea următoarelor avantaje:

  • obţinerea unui sortiment de paste făinoase ce pot fi consumate de toate categoriile de consumatori, cu excepția persoanelor ce prezintă intoleranță la gluten;
  • obținerea unui sortiment de paste făinoase cu indice glicemic scăzut și conţinut de proteine și fibre alimentare ridicat, uşor asimilabile de organism; aportul de fibre conduce la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și normalizează secreția insulinei, acest produs poate fi consumat pentru efectul antidiabetic în controlul și prevenirea diabetului;
  • obținerea unui sortiment de paste făinoase cu rol de aliment funcțional datorită ingredientelor din rețeta de fabricație: făina integrală de grâu spelta prezintă efecte benefice asupra sănătății, prin conținutul de fibre dietetice care mențin sațietatea și echilibrează nivelul de zahăr din sânge, este bogată în vitamine din complexul B și substanțe minerale, în special magneziu, fier și fosfor; făina de borhot de malț, prin aportul de fibre are implicații majore în digestie, prin încetinirea golirii gastrice şi prelungirea timpului de tranzit intestinal, reducând astfel mişcările gastro-intestinale şi reducerea vitezei de absorbţie a nutrienţilor în intestinul subţire;
  • obținerea unui sortiment de paste făinoase scurte cu un comportament la fierbere îmbunătățit, cu aromă și gust de nucă, conferite de făina integrală de grâu spelta.

Procedeul de obţinere a pastelor făinoase scurte din făină spelta și adaos de făină de borhot de malț, conform invenţiei, poate fi reprodus cu aceleaşi caracteristici şi performanţe ori de câte ori este necesar, fapt ce reprezintă un argument în vederea respectării criteriului de aplicabilitate industrială.

Pulberi orodispersabile din oua- suport imunitar si nutritional

Pulberi orodispersabile din oua- suport imunitar si nutritional

În procesul tehnologic sunt folosite ingrediente naturale, de la producători autorizați conform standardelor de calitate și siguranță alimentară HACCP.

Oul de găină este recunoscut ca o excelentă sursă de nutrienți și substanțe biologice active cum sunt și imunoglobulinele YOul conține toate elementele necesare formării și dezvoltării unei noi vieți.
Factorii biologici cu acțiune imunomodulatoare (imunoglobuline Y, ovotransferine, lizozim, ovomucina, ovomacroglobulina s.a.) susțin funcția imunitară.
Imunoglobulinele Y( IgY) sunt anticorpi aviari secretați în mod natural în ou, majoritari din punct de vedere cantitativ și cu funcții similare imunoglobulinelor G de la mamifere, prezente în colostru.
Lizozimul este o enzimă prezentă în secrețiile biologice (saliva, lacrimi),dar si în ou, cu rol important în mecanismul natural de apărare.

Prin consumarea oului în mod obișnuit factorii biologici de interes din compoziția acestuia sunt distruși de tratamentul termic aplicat și/sau procesul de digestie.

Mierea este folosită ca aliment și medicament încă din antichitate. Conține zaharuri ușor asimilabile, vitamine, minerale, enzime, flavone, flavonoide, compuși aromatici, fitohormoni, acizi organici s.a. Mierea este cel mai rapid și puternic energizant natural, fiind un aliment complet și complex, cu multiple beneficii pentru organismul uman. Aceasta este recomandată pentru revitalizarea celor în vârstă.

Prin biotehnologia liofilizării am adus componentele nutritive, imunologice şi biologice din ou și miere în pulbere orodispersabilă bioactivă, care administrată persoanelor în vârstă le asigură suport imunitar și nutritiv .