Model experimental de obținere a unui ingredient inovator cu potențial antioxidant și antimicrobian cu aplicabilitate în dezvoltarea conceptului de “green food„ și în tratarea afecțiunilor gastrointestinale

nov. 10, 2022Alimente funcționale 2022

Scor evaluare comisie:

No Review Box was found with ID 0

No review found! Insert a valid review ID.

Scor evaluare vizitatori:

0 /5

(0 voturi)

Nume competitor: Medeleanu Madalina Lorena
Judet: Cluj
Descriere scurta: Tema de cercetare aleasă are la bază valorificarea deșeurilor alimentare din industria citricelor, și anume extracția uleiurilor esențiale din cojile fructelor citrice. Pentru conservarea și ȋmbunătăţirea proprietăților funcţionale, precum și pentru mărirea gradului de acceptabilitate, uleiurile esențiale obținute au fost încapsulate în nano-emulsii de tip ulei-în-apă. Produsul finit constă ȋntr-o pudră obținută prin metoda de spray-dry, care poate fi integrată în diferite categorii de alimente sau suplimente alimentare, având potențial antioxidant, antimicrobian și citotoxic, aplicabilitatea sa fiind țintită asupra prevenirii și tratării afecțiunilor sistemului gastrointestinal.
Documente:
Evaluare proiect

Nu exista o caseta de review. Adaugati un ID valid de caseta de review.

           Cojile de citrice reprezintă principalul subprodus obținut din industria sucurilor de citrice. Pentru evitarea risipei alimentare se recurge la valorificarea acestora prin extracția uleiurilor esențiale. În ultimii ani, interesul acordat de cercetători ȋn domeniul uleiurilor esențiale a crescut simţitor datorită multitudinii efectelor benefice pe care acestea le au asupra sănătății oamenilor. Compoziția chimică a uleiurilor volatile de citrice constă dintr-un amestec de terpene, terpenoizi compuși alifatici și aromatici. Principalii compuși bioactivi din citrice sunt limonenul și linalolul, răspunzători de activitatea antioxidantă a uleiurilor. Din păcate, capacitatea uleiurilor pure de captare a radicalilor liberi este limitată de insolubilitatea lor în soluții apoase.

            Nanotehnologia permite încorporarea uleiurilor esențiale de citrice în sisteme de nano-emulsii. Acest proces vine ca un mediator pentru principalele dezavantaje, cum ar fi: pierderea aromei, volatilitatea, lipsa solubilității în apă și instabilitatea. Din punct de vedere biologic nano-emulsiile pot crea o barieră împotriva bacteriilor, ciupercilor și virușilor datorită dimensiunilor lor reduse și solubilității ridicate în soluții apoase. Din punct de vedere chimic, uleiul esențial nano-emulsionat are o capacitate mare de captare a radicalilor liberi datorită solubilității și permeabilității compușilor bioactivi ȋn soluțiile apoase.

           Dezvoltarea prezentului sistem lipidic al nano-emulsiilor sub forma unor pulberi extrafine, cu aplicabilitate într-un spectru larg de industrii, are scopul de a exploata potenţialul uleiurilor volatile de citrice ca agenţi antimicrobieni şi antioxidanţi (nano-emulsiile de citrice putȃnd fi folosite ca aditivi alimentari, siguranța uleiurilor esențiale fiind recunoscută de FED, sau  ȋn afecțiunile gastrice cauzate de Helicobacter pylori – în urma testelor pentru activitatea antimicrobiană efectuate pe parcursul cercetării pentru optimizarea metodei de obținere a nano-emulsiilor, s-a observat o activitate bună a acestora împotriva bacteriilor gram-negative).

         Prezentul proiect are la bază un studiu bibliografic privind analiza formării nano-emulsiilor uleiurilor citrice, proprietăţilor acestora şi gradului de aplicabilitate al acestora în diferite industrii (submis pentru publicare ȋn revistă ISI) şi un studiu de tip « original research » care se axează pe optimizarea unei metode de formare a nano-emulsiilor, caracterizarea fizico-chimică a acestora şi evaluarea proprietăţilor antimicrobiene (în desfăşurare).

{{ reviewsOverall }} / 5 Vizitatori (0 voturi)
Rating
Opinii si evaluari Adauga o evaluare
Afisare dupa:

Fii primul care evalueaza proiectul.

User Avatar User Avatar
Verificat
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Afiseaza mai multe
{{ pageNumber+1 }}
Adauga o evaluare

Politica de confidentialitate Sunt de acord cu politica de confidentialitate