Centru acvaponic pentru productia alimentelor sustenabile

nov. 10, 2022Alimente sustenabile 2022

Scor evaluare comisie:

No Review Box was found with ID 0

No review found! Insert a valid review ID.

Scor evaluare vizitatori:

0 /5

(0 voturi)

Nume competitor: Bulbuc Cristian
Judet: București
Descriere scurta: Acvaponia sau tehnologia de creştere în simbioza a peştilor şi plantelor în sisteme fără sol, consta in recircularea apei intre bazinele cu pesti si casetele de cultura legumicola fara sol și constituie, pentru cel care o implementează, o sursă de venit suplimentar şi o sursă de hrană sănătoasă. Mai mult, sistemele de cultură respective, nu afectează mediul înconjurător şi pot fi amplasate în zone pedo-climatice defavorabile culturilor agricole, cum sunt zonele montane. Cu toate că, în prezent, această metodă se aplică în mii de sisteme construite în aproape toate ţările din lume, în România, este aproape necunoscută.
Documente:
Evaluare proiect

Nu exista o caseta de review. Adaugati un ID valid de caseta de review.

Acvaponia sau tehnologia de creştere în simbioza a peştilor şi plantelor în sisteme fără sol, consta in recircularea apei intre bazinele cu pesti si casetele de cultura legumicola fara sol și constituie, pentru cel care o implementează, o sursă de venit suplimentar şi o sursă de hrană sănătoasă. Mai mult, sistemele de cultură respective, nu afectează mediul înconjurător şi pot fi amplasate în zone pedo-climatice defavorabile culturilor agricole, cum sunt zonele montane. Cu toate că, în prezent, această metodă se aplică în mii de sisteme construite în aproape toate ţările din lume, în România, este aproape necunoscută.

Avantajele acvaponiei :

  • Consum redus de apă: 1 – 2 % pe zi din volumul total de apă din sistem și cu aprox. 90% mai mic decât consumul fiecărui component luat separat;
  • Posibilitatea amplasarii in orice zona geografica, in mediu rural sau urban
  • Producția de plante de 3-8 ori mai mare decât în câmp;
  • Plantele cresc mai repede decat in camp;
  • Nu existã nematozi, buruieni, agenți patogeni, dãunãtori ca in sol;
  • Permite crearea de spaţii verzi urbane cu scop alimentar și dublu avantaj:

produce hrană şi îmbunătăţeşte mediul ambiant;

  • Ofertã de produse noi, fară chimicale pe piaţă;
  • Tehnologie de producţie cu grad redus de complexitate;
  • Dezvoltarea unei noi tehnologii;
  1. Scopul proiectului

Sa contribuie la amenajarea spatiilor verzi in orase, dar si a dezvoltarii spatiilor verzi pe acoperis, in balcoane, etc., prin implementarea acvaponiei. Acvaponia contribuie substantial la dezvoltarea agriculturii urbane prin exemplul propriu, la formarea spiritului comunitar si la conservarea resursei de apa. “Acvaponia urbana” are de asemenea scopul de a familiariza copiii și adulții cu o tehnologie noua de producere simultan a pestilor si plantelor care le permite sa aiba o dietă sănătoasă în mediul urban.

  1. obiectivele proiectului

– Dezvoltarea și promovarea tehnologiei acvaponice ca tehnologie durabilă și eficientă pentru amenajarea spatiilor verzi in orase si al utilizării eficiente a apei în zonele urbane.

– Crearea canalelor adecvate de diseminare, programe de instruire și sisteme de consultanță pentru grupurile tinta.

  1. Beneficiarii direcți ai proiectului:

– Camine pentru batrani, centre de plasament, centre de tratament si reabilitare pentru dependenti de droguri, jocuri de noroc sau alcoolici, centre de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica pentru adulti sau copii, centrele de îngrijire pe termen lung.

– Reprezentanti ai unor restaurante, gradinite, crese;

– Profesori, inspectori scolari, elevi, studenti.

Participarea a cel putin 1000 de persoane pe toata durata proiectului (7 luni) numar care va creste in contextul continuarii activitatii dupa incheierea perioadei de finantare a proiectului.

  1. beneficiarii indirecți ai proiectului

Producatori de rasaduri din zona, producatori de puiet de peste, furnizori de materiale si echipamente pentru piscicultura.

  1. activitățile proiectului

Adaptare proiect existent la teren si amplasament;

Confectionare statie pilot;

Confectionarea unui stand pentru prezentare si vanzare peste si legume proaspete obtinute din sistemul acvaponic,

Probe tehnologice si monitorizare;

Realizarea si lansarea site-ului web a proiectului

Realizare flyer si brosura cu descrierea acvaponiei

Conferinta de lansare a proiectului

Prezentare saptamanal, la statia pilot si standul de  vanzare produse, a tehnologiei acvaponice, cu anunt prealabil, in supermarket (ziua se va stabili impreuna cu reprezentantii Kufland)

  1. echipa de proiect

Cristian Bulbuc – a realizat primele sisteme acvaponice din Romania (www.aqua-ponics.ro) a fost managerul proiectului „AQUA-ROM” (www.aqua-rom.ro), coordonatorul manualului „Acvaponia pentru incepatori”, editorul sef al „Revista Romana de Acvaponie” (https://en.calameo.com/search#search-acvaponie/books) si al cursului de acvaponie (https://www.youtube.com/results?search_query=curs+de+acvaponie), a construit sistemele acvaponice de la Horting-Bucuresti, colegiul silvic „Transilvania” -Nasaud, Liceul „Venczel Jozsef”- Miercurea Ciuc si liceiul „Tamasy Aron” – Bors.

Muncitor 1 – calificare pentru instalatii alimentare cu apa si termice     

Muncitor 2 – calificare pentru instalatii electrice

Contabil

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Vizitatori (0 voturi)
Rating
Opinii si evaluari Adauga o evaluare
Afisare dupa:

Fii primul care evalueaza proiectul.

User Avatar User Avatar
Verificat
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Afiseaza mai multe
{{ pageNumber+1 }}
Adauga o evaluare

Politica de confidentialitate Sunt de acord cu politica de confidentialitate