Procedeu de obtinere a otetului din vin alb

Procedeu de obtinere a otetului din vin alb

Inventia se refera la obtinerea otetului  natural din vin alb cu utilizarea cojilor de nuci (Juglans regia L.) și de alune (Corylus avellana) ca substrat pentru bacteriile acetice.

 

 

Avantaje:

 

  1.     Crește zona de contact a bacteriilor cu lichid;
    2. Reducere timpul de obținere a oțetului natural;
    3. Permite obținerea oțetului din vin alb cu caracteristici organoleptice îmbunătățite
Alimentația în raport cu tipurile constituției. Impactul alimentației asupra sanogenității gameților masculini

Alimentația în raport cu tipurile constituției. Impactul alimentației asupra sanogenității gameților masculini

Constituirea alimentaţiei trebuie să fie realizată luând în considerare particularităţile morfologice şi psihofiziologice ale constituţiei organismului. Sistemul de alimentaţie în raport cu tipul constituţiei individului se bazează pe principiul diferenţierii tipurilor de constituţie, stabilităţii funcţionării metabolice şi morfofiziologice, diferenţierii produselor alimentare în conformitate cu tipul organismului și a activităţii funcţionale a tractului gastrointestinal.

Produse inovative pentru combaterea și atenuarea impactului pandemiei cu virusul SARS-CoV-2

Produse inovative pentru combaterea și atenuarea impactului pandemiei cu virusul SARS-CoV-2

În compoziția produselor elaborate au fost incluse fitocomponente naturale autohtone, de origine vegetală, cu activitate imunostimulatoare, antivirală și antioxidantă sporită. O caracteristică semnificativă a produselor elaborate constituie disponibilitatea materiei prime autohtone și probabilitatea mica de apariție a efectelor adverse. Substanțe biologic active, conținute  în ingredientele compozițiilor asigură eliminarea efortului viral datorită inhibării specifice a virusului SARS-CoV-2, stopării procesului inflamator, blocării acţiunii radicalilor liberi a formelor active de oxigen asupra epiteliului bronhiilor și plămânilor, creșterii ratei transportului de oxigen prin membranele biologice, ceea sporește difuzarea oxigenului de la plămâni in sânge și din sânge la țesut, normalizează procesele de respirație tisulară şi diminuează hipoxia. Aceasta, la rândul său, îmbunătește ventilația pulmonară și alveolară a plămânilor, reduce dependența de un aport constant de oxigen și ajută la reducerea severității perioadei de recuperare după ventilația artificială și tratarea pneumoniei, asigură revenirea la respiraţia spontană.

PROCEDEU PENTRU OBȚINEREA DE VIN MEDICINAL ÎMBOGĂȚIT CU REZVERATROL NATURAL

PROCEDEU PENTRU OBȚINEREA DE VIN MEDICINAL ÎMBOGĂȚIT CU REZVERATROL NATURAL

RESVERATROLUL *R* este unul din cei mai puternici antioxidanti naturali si se gaseste in vita de vie in strugurii rosii si in alte plante.

Scopul prezentei inventii este valorificarea R din tescovina si adaugarea
acestuia in vinul natural cu obtinerea de vin rosu medicinal avand proprietati anti
imbatranire.
Problemele pe care le rezolva prezenta inventia sunt urmatoarele —
valorificarea resveratrolului  din tescovina de la strugurii rosii ,obtinerea unui medicament eficient.

DEZVOLTAREA UNOR PRODUSE FUNCŢIONALE PE BAZĂ DE COMPONENTE BIOACTIVE DIN SFECLĂ ROŞIE ŞI BACTERII PROBIOTICE

DEZVOLTAREA UNOR PRODUSE FUNCŢIONALE PE BAZĂ DE COMPONENTE BIOACTIVE DIN SFECLĂ ROŞIE ŞI BACTERII PROBIOTICE

Probele de sfeclă roșie proaspete, uscate sau liofilizate, îmbogățite cu Lb plantarum BL3, au prezentat o activitate antioxidantă ridicată, un conținut crescut de betalaine și polifenoli, astfel încât utilizarea lor ca nutraceutice este clar justificată. Produsele nutraceutice funcționale obținute, pe bază de sfeclă roșie, îmbogățite cu bacterii lactice, au fost concepute pentru consumul zilnic sub formă de produși metaboliți antioxidanți pentru o dietă echilibrată care ar putea oferi un conținut ridicat de molecule bioactive, în principal datorită faptului că aceste molecule antioxidante au prezentat un potențial mare în eliminarea radicalilor liberi, compuși care afectează celulele sănătoase, cauzând astfel numeroase boli sau afecțiuni. Produsele funcționale concepute, ca doză unică gata de consum, pot asigura un aport zilnic, optim, microorganisme probiotice, o concentrație care este suficientă pentru a atinge un acțiune probiotică asupra organismului uman.

Model experimental de obtinere a unui ingredient inovator cu potential prebiotic pentru mentinerea sanatatii gastrointestinale

Model experimental de obtinere a unui ingredient inovator cu potential prebiotic pentru mentinerea sanatatii gastrointestinale

Oligozaharidele au atins un interes comercial din ce în ce mai mare datorită aplicării lor ca ingrediente alimentare și caracteristicii de potențiali compuși prebiotici inovatori, care ar putea exercita efecte benefice asupra sănătății. Unii dintre acești polimeri, în special xilo-oligozaharidele, sunt considerațe fibre nedigerabile și pot fi produse din reziduuri lignocelulozice rezultate din agricultură, cum ar fi paiele de grâu. Din punct de vedere chimic, xilo-oligozaharide (XOS) sunt oligomeri de zahăr cu 2 ~ 7 unități de xiloză, iar monomerul lor (xiloză) este conectat prin legături β-(1–4) glicozidice.

În literatura științifică s-au făcut asocieri între consumul de XOS și potențiale efecte prebiotice, întrucât acești compuși trec prin tractul gastrointestinal superior (GI) fără a fi digerați, fiind metabolizați de bacteriile lactice (bacterii bifido și lactobacili) în intestinul gros, unde sunt transformați în acizi grași cu lanț scurt (SCFA) , mai specific acetat, propionat și butirat, care au fost corelați cu reducerea pH-ului luminal și având acțiune protectoare împotriva enteropatogenilor. Prebioticele au fost asociate in literatura de specialitate cu creșterea imunității, îmbunătatind capacitatea de a absorbi nutrienți importanți cum ar fi vitaminele si mineralele.

În Europa, XOS obținute din stiuleți de porumb a fost autorizat să fie utilizat ca ingredient alimentar nou în diferite categorii de alimente la niveluri maxime variind de la 3,5-30 g/kg de către Comisia Europeană, așa cum este dovedit prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1648 al Comisiei din 29 octombrie 2018, pe baza avizului pozitiv privind siguranța XOS din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.

PrebiOligo propune obținerea unui ingredient formulat sub forma unei pulberi fine de xiloligozaharide care poate fi consumată ca atare sau poate fi integrată in diverse categorii de alimente, pentru a ajuta la menținerea sănătății gastrointestinale. Aspectul original și inovator al proiectului constă in modul de obținere a acestei pudre xilo-oligozaharidice prin metode biotehnologice  (chimice, enzimatice) si valorificarea unui subprodus agricol, paiele de grâu, contribuind astfel la conceptul economiei circulare . Avantajul XOS obținute din paie de grâu constă în caracteristicile fizico-chimice ale acestora, fiind mai eficiente decât a altor oligozaharide existente pe piață (inulină și fructo-oligozaharide), cum ar fi stabilitatea termică (până la 100 °C) și aciditatea (pH 2,5 până la 8). Statusul actual al ideii se bazează pe studii preliminare de cercetare care urmează să fie publicate curând în jurnale ISI cu factor de impact.

 

RoBioMush – Produs bioactiv din ciuperci sălbatice comestibile pentru îmbunătățirea amprentei microbiene din colon

RoBioMush – Produs bioactiv din ciuperci sălbatice comestibile pentru îmbunătățirea amprentei microbiene din colon

Produsul functional prezinta activitate inventiva inovativă, atat in compozitia sa cat si in modul de actiune la nivelul colonului uman. Produsul funcțional elimină toxicitatea și efectele secundare negative prin multiplicarea tulpinilor favorabile din genul Lactobacillus și Bifidobacterium. Caracteristicile metabolice demonstrează că prezența compușilor bioactivi conduce la o legătură directă a profilului fermentativ cu numărul de tulpini favorabile.

Formula atomizată bazată pe extracte din ciuperci sălbatice comestibile are următoarele efecte asupra/la nivelul microbiotei colonului uman: adjuvant în tratamentul disfuncțiilor microbiene de colon cauzate de patologii cardiovasculare și boli de nutriție (ex. diabet zaharat tip 2), corectarea metabolismului microbian prin echilibrarea amprenta microbiană, stimulând multiplicarea tulpinilor favorabile ale colonului uman.

Obținerea produsului RoBioMush:

  • Efectul așteptat – controlul amprentei microbiotei prin reducerea stresului oxidativ;
  • Ciupercile sălbatice sunt o sursă recunoscută de hrană, dar sunt și folosite pentru proprietățile lor medicinale în medicina tradițională;
  • Pentru 12 specii – extracte și o analiză a compoziției compușilor cu efect antioxidant;
  • Efectul specific depinde de prezența unei cantități și a paternului compușilor bioactivi;
  • Principalii compuși sunt cei fenolici (Acidul cafeic, acidul galic, 3,4 și 2,5 dihidroxibenzoic și acid cinamic), cu o amprentă flavonoidică particulară (rutină, kaemferol, quercitină și catechină). La acestea se adaugă acidul ascorbic și/sau diferiți compuși carotenoidici;
  • Studiu in vitro– simulatoare in vitro – www.gissystems.ro

RoBioMush – publicare date experimentale:

  • Molecules, 2018, 23(9), 2128, factor de impact 4.411;
  • rezultatul unui proiect de cercetare (cu finantare națională) – proiect TE 102/1.10.2015;
  • cerere de brevet depusă la OSIM – A/00459/7.07.2017

Rezultate obținute după administrare:

– Cresterea potențialului antioxidant odată cu trecerea de la un segment la altul;

– Potențialul antioxidant ridicat pentru CVD susținut de prezența unui număr mare de compuși fenolici și o scădere a numărul de tulpini potențiale negative (de exemplu, Escherichia coli);

– Protecția la peroxidarea lipidelor a crescut treptat – CVD; 

– ND a prezentat o capacitatea de protecție similară la peroxidarea lipidelor cu martorul;

– Cresterea numărului de bacterii din genul Lactobacillus si Bacteroides;

– Răspunsul metabolic al microbiomului la administrarea RoBioMush a avut un efect direct asupra fracției fenolice și asimilarea ca prebiotic;

– Aceste componente acționează ca mediatori ai răspunsului fiziologic, cu un efect modulator parțial pentru grupul ND.

BRÂNZĂ CU SPIRULINĂ

BRÂNZĂ CU SPIRULINĂ

Descriere: Brânza cu spirulină este un produs cu valoare adăugată.

Autori: Calu Mirela Gianina, Gagu (căs. Leocă) Violeta

Brânza cu spirulină este un produs cu valoare adăugată. Invenţia se referă la obţinerea unui sortiment de brânză cu adaos de Spirulina platensis. Produsul nou obținut din brânză de vacă fortifiată cu Spirulina platensis, sub formă de pulbere, prezintă proprietăţi funcționale datorită ingredientelor folosite. Spirulina platensis este utilizată ca supliment alimentar, datorită funcției sale de a stimula sistemul imunitar și datorită activității antivirale.

          Acest tip de produs este destinat tututor categoriilor de consumatori cu excepția persoanelor care au fenilcetonurie (compozitia sa în fenilalanina), care au afecțiuni renale, care au hipertiroidie (are conținut de iod), mai mici de 3 ani care nu ar trebui sa consume deloc spirulina.

Brânza cu spirulină este un produs obținut din lapte de vacă, cheag, sare, clorură de calciu, Spirulina platensis pulbere 2 %  – caracterizată printr-o valoare nutritivă ridicată, ca urmare a concentrării grăsimii, proteinelor şi sărurilor minerale care, în urma proceselor de maturare trec în forme mai uşor asimilabile de către organism, capătă însuşiri organoleptice specifice şi sortimentul pot fi păstrat o perioadă de timp îndelungată; Spirulina platensis reprezintă o sursă importantă de acid gama linolenic, un acid gras polinesaturat esenţial; Pigmenţii de ficocianină întâlniți la spirulină prezintă o activitate antioxidantă şi totodată scanează radicalii peroxil.

Până în prezent, nu există niciun produs specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus.  Cu toate acestea, cei infectați cu virusul ar trebui să beneficieze de îngrijire adecvată  și o alimentație corectă. Consumul de brânză cu spirulină  reprezintă o alternativă naturală. Produsul conține spirulina platensis a fost demonstrat faptul că aceasta activează macrofagele, celulele NK, celulele T, celulele B și stimuleză producerea interferonului gamma și a citochinelor. Substanțele naturale izolate din S. platensis au fost observate ca fiind inhibitori ai unor viruși încapsulați, prin blocarea absorbției virale, înaintea de a se realiza penetrarea și pătrunderea în celule (Yakoot et al., 2012).

Prezenta invenție se referă la o produs lactat cu valoare nutriţională ridicată, prin aport exogen de proteine, care să fie capabil să compenseze deficitul de aminoacizi esenţiali, superioar produselor fabricate în ţară. În urma cercetărilor s-a obţinut produs nou -brânză cu conţinut sporit de proteine asigurat prin adaos de spirulină, produs in curs de brevetare şi omologare la OSIM.

Realizarea BRÂNZEI CU SPIRULINĂ  s-a realizat cu sprijinul și în condițiile existente la  S.C. PARAURLACT S.R.L., COMUNA MĂXINENI, JUDEȚUL BRĂILA