VAFE AGLUTENICE ȘI FUNCȚIONALE ȘI PROCEDEU DE OBȚINERE A ACESTORA

nov. 14, 2022Alimente funcționale 2022

Scor evaluare comisie:

No Review Box was found with ID 0

No review found! Insert a valid review ID.

Scor evaluare vizitatori:

0 /5

(0 voturi)

Nume competitor: Adriana Dabija, Ancuta Chetrariu
Judet: Suceava
Descriere scurta: Invenţia se referă la un produs făinos aglutenic și funcțional din categoria vafelor, în compoziţia căruia intră făină de năut, leurdă, făină din borhot de malț, semințe de in auriu și semințe de cânepă şi la un procedeu de obţinere a acestora.
Documente:
Evaluare proiect

Nu exista o caseta de review. Adaugati un ID valid de caseta de review.

Vafele fac parte din categoria produselor făinoase, cunoscute într-o mare varietate de sortimente, obținute prin coacerea în forme speciale a unui aluat fluid preparat din făină de grâu, apă, sare, afânători și alte materiale folosite pentru gust și aromă, ce se prezintă sub formă de foi sau diferite formate de alveole, cu porozitate mare și fără umplutură. Vafele se obțin prin pulverizarea unui aluat lichid între două plăci încălzite pentru a permite aluatului să se întindă uniform. Deși ingredientul de bază în rețetele vafelor este făina de grâu, în ultima vreme, înlocuirea parțială sau totală a acesteia a devenit din ce în ce mai frecventă.

Aplicarea invenţiei conduce la obţinerea următoarelor avantaje:

– obţinerea unor produse făinoase ce pot fi consumate și de persoanele ce prezintă intoleranță la gluten, făina de năut fiind o materie primă aglutenică;

– obținerea unui sortiment de vafe cu rol de aliment funcțional datorită ingredientelor din rețeta de fabricație. Făina de năut este o excelentă sursă de proteine, carbohidrați cu indice glicemic redus și  ușor digerabili, fibre dietetice, substanțe minerale: potasiu, fosfor, calciu, mangan, cupru, fier și zinc, vitamine din complexul B, provitamina A, vitaminele C, E și K. Leurda conţine sulfură de alil, vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, uleiuri volatile, alicină, adenozină şi substanțe minerale. Făina de borhot de malț conține proteine, fibre dietetice și substanțe minerale. Semințele de in auriu și de cânepă sunt bogate în acizi grași, proteine ușor de digerat și în aminoacizi esențiali, carbohidrați, fibre solubile și insolubile, vitamine din complexul B, vitamina E, β-caroten, calciu, magneziu, fier și zinc;

– obținerea unui sortiment de vafe cu efecte benefice asupra sănătății. Consumul frecvent de produse pe bază de făină de năut este eficient în reducerea riscului cardiovascular, diabetului de tip 2, a unor tipuri de cancer și a obezității. Leurda are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, fluidifiant sanguin, acţiune expectorantă şi antitumorală. Făina de borhot de malț, prin aportul de fibre are implicații majore în digestie, prin încetinirea golirii gastrice, prelungirea timpului de tranzit intestinal şi reducerea vitezei de absorbţie a nutrienţilor în intestinul subţire. Seminţele de in auriu și de cânepă au potenţiale efecte benefice asupra funcţiei imune, bolilor inflamatorii cronic-degenerative, obezităţii, în prevenirea cancerului, în reglarea metabolismului glucozei;

– obținerea unui sortiment de vafe cu indice glicemic scăzut și conţinut de proteine și fibre alimentare ridicat, uşor asimilabile de organism; aportul de fibre conduce  la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și normalizează secreția insulinei.

Produsul, prin compoziţia sa este un aliment aglutenic și funcţional, cu un conţinut mărit de compuși bioactivi, fibre dietetice și proteine.

{{ reviewsOverall }} / 5 Vizitatori (0 voturi)
Rating
Opinii si evaluari Adauga o evaluare
Afisare dupa:

Fii primul care evalueaza proiectul.

User Avatar User Avatar
Verificat
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Afiseaza mai multe
{{ pageNumber+1 }}
Adauga o evaluare

Politica de confidentialitate Sunt de acord cu politica de confidentialitate