Biofilmele și acoperirile active (cunoscute ca ambalaje active) reprezintă o nouă strategie de conservare a alimentelor. Ambalajele active interacționează în mod direct cu produsul alimentar ambalat, pot crește durata de valabilitate a alimentelor și mențin sau îmbunătățesc calitatea și siguranța alimentelor. Acestea sunt obținute dintr-o matrice biopolimerică (de regulă polizaharide, proteine, lipide) încorporată cu substanțe active, precum uleiurile esențiale și/sau alte extracte sau compuși naturali, utilizând procese uscate (e.g. extrudare) sau umede (e.g. turnare) de productie.
Cererea de alimente proaspete și fără conservanți sintetici este în creștere, datorită asocierii acestora cu beneficiile pentru sănătate. Compușii activi încorporați în ambalajele active prezintă activitate antimicrobiană și antioxidantă, fiind de mare interes în vederea înlocuirii aditivilor alimentari sintetici și creșterea termenului de valabilitate a produselor alimentare. Însă prezintă instabilitate ridicată și pot influența calitatea senzorială a alimentelor ambalate, datorită aromelor și mirosurilor lor specifice. Iar printre dezavantajele ambalajelor active se regăsește acceptarea acestora de către consumatori. Încapsularea compușilor activi cu ajutorul nanotehnologiei crește stabilitatea, termunul de valabilitate, și bioaccesibilitatea acestora, fiind suficientă o cantitate redusă de compus. În acest fel, un impact senzorial nedorit poate fi inhibat.
Analiza senzorială utilizează cele cinci simțuri de bază (vizual, tactil, olfactiv, auditiv, gustativ) și este esențială în determinarea calității produselor alimentare ambalate. Deși se folosește atât evaluarea instrumentală, cât și evaluarea umană în vederea determinării calității alimentelor, utilizarea degustătorilor este cea mai efectivă metodă pentru determinarea acceptabilității generale a produselor alimentare ambalate.
Aspectul inovativ al prezentului proiect vizează îmbunătățirea calității senzoriale a produselor alimentare ambalate cu biofilme și acoperiri active, luând ca reper rezultatele obținute în urma analizei senzoriale cu degustători. Materialele (compuși activi și biopolimeri) utilizate, metoda de obținere a ambalajelor active, precum și modalitatea de încorporare a compușilor activi în matricea biopolimerică sunt discutate în vederea acceptării de către consumatori și dezvoltării sustenabile aambalajelor active.
Prezentul proiect se bazează pe un studiu bibliografic privind evaluarea senzorială cu degustători a principalelor categorii de produse alimentare (carne, pește, fructe și legume) tratate cu biofilme și acoperiri active, în vederea înaintării sustenabile a dezvoltării și transferului tehnologic a acestor tipuri de ambalaje alimentare, care urmează a fi publicat într-un jurnal ISI Q1.
Fii primul care evalueaza proiectul.