Deciziile alimentare luate de consumatori le influențează sănătatea și afectează succesul produselor alimentare pe piața alimentară orientată spre consumator. În prezent, aspectele de nutriție și sănătate ale produselor alimentare au devenit parametri importanți pentru consumatori. Ingredientele mai naturale și conținutul redus de calorii se numără printre tendințele principale care conduc la inovarea actuală a produselor. În ultimii ani, s-a observat un interes crescând pentru utilizarea compușilor derivați din plante pentru creșterea calității pro-sănătate a produselor alimentare. Datele din literatură sugerează luarea în considerare a utilizării cojii de ceapă ca produs secundar valoros în industria de prelucrare a alimentelor, datorită faptului că polifenolii prezenți în aceste coji prezintă a gamă largă de activități biologice.
Obiectul prezentei invenții îl constituie realizarea unui procedeu de obținere a sosului de iaurt pentru salată cu valoare adăugată, prin încorporarea pudrei cu extract din cojile de ceapă roșie (Allium cepa L.). Aceasta pudră microîncapsulată, datorită conținutului bogat în antioxidanți naturali, fibre alimentare, pigmenți naturali conferă produsului valoare biologică sporită. Scopul principal a fost substituirea antioxidanților și coloranților sintetici, cu cei naturali prezenți în cojile de ceapă roșie, care prezintă un potențial antioxidant ridicat și sunt lipsiți de toxicitate. Sosul se caracterizează printr-o activitate antioxidantă remarcabilă, caracteristici senzoriale îmbunătățite (culoare, textură) care pot contribui la creșterea atractivității acestuia.
Fii primul care evalueaza proiectul.