Pierderea și risipa alimentară este o problemă de actualitate la nivel mondial. În 2021 s-a realizat un raport de către Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, unde au estimat faptul că în anul 2019 au fost generate 931 milioane de tone mâncare irosită, calcule realizate atât la nivel de gospodării, cât și la nivelul de industrie.
Microbiota intestinală joacă un rol foarte important în sănătatea organismului uman, iar corelația dintre aceasta și alimentație este un factor semnificativ pentru îmbunătățirea microbiotei. Rolurile microbiotei sunt esențiale, fiind corelate cu toate sistemele organismului. Aceasta menține integritatea structurală a barierei endoteliale, influențează funcționarea sistemului imun, are rol antimicrobian, are impact asupra metabolismului carbohidraților, proteinelor și lipidelor, joacă un rol în sinteza unor vitamine precum: vitamina K, biotina, cobalamina, folatul, acidul nicotinic, acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina, și tiamina. Factori precum dieta, antibioticele, vârsta și nivelul stresului, sunt factorii principali care duc la dezechilibrul microbiotei numit disbioză, ce poate duce mai departe la dezvoltarea unor patologii precum cancer, diabet, obezitate, boli intestinale și neurodegenerative.
Compușii fenolici sunt metaboliți secundari ai plantelor, ce se găsesc în mod normal în alimente precum cereale, fructe, legume, vin, cafea, ceai, dar și în multe alte produse derivate din acestea. Acești compuși își exercită efectele benefice ca și prebiotic, influențând creșterea bacteriilor benefice, precum Bifidobacteriaceae și Lactobacillaceae, și în același timp influențând scăderea celor patogene precum Escherichia coli și Clostridium perfringens. Utilizând tehnica de secvențiere genetică a ARN-ului ribozomal 16S și prin reacția de polimerizare în lanț, pe materiile fecale, se pot observa aceste modificări.
Tescovina de mere este principalul subprodus obținut din industria sucului de mere. Milioane de tone de tescovină este produsă anual, iar mai mult de jumătate din această producție este aruncată, producând efecte nedorite asupra mediului. Faptul că tescovina de mere este bogată în compuși fenolici, este un lucru cunoscut în urma cercetărilor realizate asupra acesteia. Aceste cercetări au evidențiat valoarea lor ca și ingrediente prin extracția lor ca atare, prin extracția fibrelor, sau utilizând tescovina ca atare, fiind un ingredient alimentar sustenabil. Compușii fenolici principali care se găsesc în tescovina de mere sunt: florizina, catechinele, epicatechinele, acidul clorogenic, și procianidina B2. Toți acești compuși au fost analizați în corelație cu microbiomul intestinal și au prezentat efecte benefice asupra acesteia.
Proteinele sunt macronutrienți esențiali pentru organismul uman, alcătuite din aminoacizi. Rolul predominant al proteinelor este plastic și structural, contribuie la formarea, dezvoltarea, reînnoinrea și repararea țesuturilor organismului. Acestea intră în structura țesuturilor corporale (piele, oase, tendoane, ligamente), sunt elemente constitutive pentru enzime, hormoni, si anticorpi, și prezintă și funcția de control genetic. Proteinele stau la baza mecanismelor imunitare, ca anticorpi, și contribuie, alături de apă, la echilibrul osmotic și hidric. Acești macronutrienți sunt, alături de carbohidrați și lipide, cei mai importanți pentru susținerea și dezvoltarea organismului uman. Prezintă o capacitate de sațietate foarte crescută, de aceea joacă un rol important în prevenția sau susținerea pacienților cu obezitate. Această patologie fiind de o importanță crescută și în continuă creștere la nivel mondial, luându-se în calcul acest trend ascendent, se estimează faptul că în anul 2025, 177 milioane de oameni la nivel mondial vor suferi de obezitate severă și vor avea nevoie de un tratament.
Proteinele sunt macronutrienți esențiali pentru organismul uman, alcătuite din aminoacizi. Rolul predominant al proteinelor este plastic și structural, contribuie la formarea, dezvoltarea, reînnoinrea și repararea țesuturilor organismului. Acestea intră în structura țesuturilor corporale (piele, oase, tendoane, ligamente), sunt elemente constitutive pentru enzime, hormoni, si anticorpi, și prezintă și funcția de control genetic. Proteinele stau la baza mecanismelor imunitare, ca anticorpi, și contribuie, alături de apă, la echilibrul osmotic și hidric. Acești macronutrienți sunt, alături de carbohidrați și lipide, cei mai importanți pentru susținerea și dezvoltarea organismului uman. Prezintă o capacitate de sațietate foarte crescută, de aceea joacă un rol important în prevenția sau susținerea pacienților cu obezitate. Această patologie fiind de o importanță crescută și în continuă creștere la nivel mondial, luându-se în calcul acest trend ascendent, se estimează faptul că în anul 2025, 177 milioane de oameni la nivel mondial vor suferi de obezitate severă și vor avea nevoie de un tratament.
ProGutrient un produs complex din punct de vedere nutrițional și organoleptic, având capacitatea de a preveni sau îmbunătății anumite stări patologice, precum obezitatea. Compușii fenolici în combinație cu proteinele reprezintă doi piloni importanți în alimentație, drept urmare pe piața alimentară. Inovația acestui proiect este testarea condițiilor de procesare necesare la nivel industrial, pentru a menține calitatea și cantitatea compușilor fenolici, dar totodată și controlul aspectului organoleptic și alergenic al proteinelor. Creșterea cerințelor pentru produse cu un profil nutritiv ridicat, ușor accesibile și cu ingrediente cât mai puțin procesate, este o provocare pentru producătorii de batoane proteice.
Proiectul propus se bazează pe studii de cercetare ce se află în desfășurare, prin metode de obținere a tescovinei de mere, a extracției polifenolilor, a analizei acestora din punct de vedere calitativ și cantitativ, sub diferite condiții pentru a verifica stabilitatea acestora când introduși în produs. Pasul următor este interacțiunea cu proteinele și testarea amestecului pentru a vedea modificările cantitative și calitative.
Fii primul care evalueaza proiectul.