Invenția se referă la biotehnologiile microbiene, în special la un procedeu de extragere a manoproteinelor din sedimentele levuriene din industria berii cu potențial înalt de aplicare în industria alimentară în calitate de agenţi de îngroşare şi gelifianţi în producerea maionezei, siropurilor şi gemurilor.
Esența: Procedeul conform invenţiei include, utilizarea biomasei de levuri de bere decongelate (30 g) care se amestecă cu 30 ml soluţie tampon fosfat de sodiu (raport 1:1), apoi se supune autolizei la +37°C sau +45°C timp de 8 ore, cu agitare periodică, apoi se efectuează centrifugarea şi prelucrarea sedimentelor restante cu soluţie 1N NaOH (raport 1:5) la temperatura de 80±5°C timp de 2 ore, centrifugarea la 3500 rot./min. timp de 15 minute, supernatantele alcaline obţinute se sedimentează cu alcool etilic 96% în volum 1:2 (se sedimentează fulgi de culoare alb-bej cu consistenţă vâscoasă). Standardizarea manoproteinelor obținute.
Avantajul invenţiei constă în elaborarea unui procedeu de extracţie a manoproteinelor din sedimentele levuriene de la producerea berii, care permite obţinerea cu 7-16% manoproteine mai multe faţă de soluţia cea mai apropiată, utilizarea deşeurilor industreale, reducerea timpului de autoliză, temperaturii şi cantităţii de alcool etilic utilizat.
Domenii de aplicare: Industria alimentară, Oenologie, Medicină și Zootehnie.
Rezultatele au fost obținute în cadrul Proiectului 20.80009.5107.16 „Preparate microbiene biologic active noi pentru majorarea potenţialului reproductiv şi productiv al animalelor de interes zootehnic”, finanțat de ANCD.
Fii primul care evalueaza proiectul.