Problema, pe care o rezolvă prezentă invenţia, constă în obţinerea miezului de nucă cu pieliţa nativă,
cu un conţinut redus de compuşi fenolici şi de naftochinone oxidate (de culoare brună), ceea ce asigură
stabilizarea culorii native a pieliţei şi reducerea gustului amar în cavitatea bucală în procesul de consum a
miezului de nucă şi a alimentelor cu conţinut de miez.
Esenţa invenţiei constă în tratarea pieliţei miezului de nucă cu soluţie bazică, care conţine alcool
etilic alimentar 7…15%, carbonat de sodiu 0.2…0.5%, enzima poligalacturonază 0.02…0.04%, şi urmată de
eliminare prin extracţie a compuşilor fenolici şi a naftochinonelor din pieliţa miezului de nucă cu această
soluţie bazică în aparat special, format din: 1 – extractor cilindric rotitor, 2 – orificiu pentru încărcaredescărcare, 3 – carcasă mobilă cu rulmenţi, 4 – carcasă staţionară, 5 – sistem de rotire-fixare, 6 –
motor electric cu reductor, 7 – blocul de alimentare şi de comandă.
Rezultatul invenţiei este miezul de nucă nativ cu pieliţă decolorată, cu un conţinut al substanţelor fenolice
şi a naftochinonelor în stare activă, cu valoare nutritivă şi biologică, destinat pentru consum curent şi
pentru producerea alimentelor noi de calitate înaltă.
Extractorul cilindric rotitor se încarcă cu miez de nucă şi apoi în spaţiul liber al miezului se adaugă
soluţie bazică de extracţie în aşa cantităţi, care asigură păstrarea circa 50% de spaţiul liber între bucăţile
miezului de nucă. Principiul de lucru al extractorul constă în circulaţia soluţiei de extracţie între bucăţile
miezului de nucă în timpul rotaţiei extractorului cilindric, însă totodată miezul se găseşte fără mişcare, în
stare staţionară.
Extractorul cilindric se găseşte în poziţia orizontală, la rotaţii cu viteza redusă, ce contribuie la
interacţiunea bună şi dinamică între faza solidă (miezul de nuci) şi lichidă (extractantul). Se obţine un extract
cu concentraţia înaltă de polifenolilor şi naphtochinonelor, astfel, se reduce volumul necesar al
extractantului.
Procesul de extracţie a miezului de nucă în stare staţionară se realizează prin circulaţia extractantului
la temperatura 20…40°C, şi contribuie la păstrarea întregimii bucăţilor miezului de nucă, compuşilor
biologic activi (acizilor graşi polinesaturaţi) în starea lor nativă, neoxidată.
Durata scurtă, de 3…5 minute, a fiecărui ciclu de extracţie, contribuie la diminuarea consecinţelor
procesului de îmbibare a miezului de nuci şi la păstrarea fibrelor alimentare native din componenţa pieliţei.
Aplicarea de 4…7 ori a soluţiei bazice de extracţie, contribuie la reducerea costurilor a procesului
tehnologic şi la îmbunătăţirea esenţială a culorii şi gustului miezului procesat.
Fii primul care evalueaza proiectul.