Proiectul se referă la biotehnologiile microbiene, în special la procesul de creștere a conținutului de proteine și aminoacizi esențiali din biomasa levurilor Rhodotorula gracilis.
Esență: Procedeul, conform invenției, prevede obținerea suspensiei de levuri a tulpinii Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30 crescute timp de 24 de ore pe mediu YPD, inocularea suspensiei în concentrație de 5% volum și cultivarea pe mediul YPD cu adăugarea nanoparticulelor ZnO cu dimensiunea de 50 nm în concentrație 20.0-70.0 mg/L, la temperatura 28…300C cu agitare continuă la 180…200 rot/min în decurs de 72 ore, totodată mediul nutritiv conține, g/L: peptonă – 20,0; glucoză – 20,0; extract de drojdie – 10 ml; apă potabilă – 1.0 L, pH 5.5.
Avantaj: Rezultatul tehnic al invenției constă în creșterea semnificativă a conținutului de proteine și aminoacizi esențiali cu 32% -89% în biomasa levuriană comparativ cu controlul și reducerea timpului de cultivare până la 72 de ore.
Domenii de aplicare: Industria alimentară, Medicină – Sănătate-Cosmetice și industria farmaceutică
Fii primul care evalueaza proiectul.