Pastele sunt unul dintre cele mai comune, cele mai consumate, dar și cele mai versatile alimente din lume. În mod tradițional, pastele sunt un produs gata de consum obținut din grâu dur, dar în ultimul timp sunt produse și din alte făinuri, amestecuri de făinuri cu sau fără adaos de legume sau alte produse secundare, rezultând produse de calitate care păstrează o consistență bună după pregătire. Pastele sunt disponibile în principal în două forme: uscate sau proaspete, într-o mare varietate de forme. Printre avantajele pastelor se numără termenul de valabilitate extins, o mare varietate de rețete și timpul scurt de pregătire. Noile tendințe în alimentație se îndreaptă în direcția produselor cu conținut scăzut de grăsimi, alimente bogate în nutrienți și compuși energetici, iar pastele îndeplinesc cu succes aceste cerințe ale consumatorilor. Există numeroase inițiative de cercetare care vizează valorificarea resurselor regenerabile rezultate din producția de alimente prin transformarea acestor materiale în biopolimeri, îngrășăminte, energie, nutriție umană, nutriție animală etc. În plus, subprodusele din industria alimentară sunt o sursă bună de proteine, minerale, acizi grași, fibre și compuși bioactivi care pot preveni bolile de nutriție și pot crește bunăstarea fizică și psihică a consumatorilor. Noutatea acestei cercetări este utilizarea făinii din borhot de malț obținut din procesul de fabricare a whisky-ului în producția de paste scurte.
Aplicarea invenţiei conduce la obţinerea următoarelor avantaje:
- obţinerea unui sortiment de paste făinoase ce pot fi consumate de toate categoriile de consumatori, cu excepția persoanelor ce prezintă intoleranță la gluten;
- obținerea unui sortiment de paste făinoase cu indice glicemic scăzut și conţinut de proteine și fibre alimentare ridicat, uşor asimilabile de organism; aportul de fibre conduce la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și normalizează secreția insulinei, acest produs poate fi consumat pentru efectul antidiabetic în controlul și prevenirea diabetului;
- obținerea unui sortiment de paste făinoase cu rol de aliment funcțional datorită ingredientelor din rețeta de fabricație: făina integrală de grâu spelta prezintă efecte benefice asupra sănătății, prin conținutul de fibre dietetice care mențin sațietatea și echilibrează nivelul de zahăr din sânge, este bogată în vitamine din complexul B și substanțe minerale, în special magneziu, fier și fosfor; făina de borhot de malț, prin aportul de fibre are implicații majore în digestie, prin încetinirea golirii gastrice şi prelungirea timpului de tranzit intestinal, reducând astfel mişcările gastro-intestinale şi reducerea vitezei de absorbţie a nutrienţilor în intestinul subţire;
- obținerea unui sortiment de paste făinoase scurte cu un comportament la fierbere îmbunătățit, cu aromă și gust de nucă, conferite de făina integrală de grâu spelta.
Procedeul de obţinere a pastelor făinoase scurte din făină spelta și adaos de făină de borhot de malț, conform invenţiei, poate fi reprodus cu aceleaşi caracteristici şi performanţe ori de câte ori este necesar, fapt ce reprezintă un argument în vederea respectării criteriului de aplicabilitate industrială.
Fii primul care evalueaza proiectul.