Paine funcționala cu adaos de pudră obținută în urma valorificării subproduselor rezultate de la procesarea cătinei

nov. 14, 2022Alimente funcționale 2022

Scor evaluare comisie:

No Review Box was found with ID 0

No review found! Insert a valid review ID.

Scor evaluare vizitatori:

0 /5

(0 voturi)

Nume competitor: Mona Elena Popa, Ioana loredana Stanciu, Mihaela Geicu-Cristea, Elisabeta Elena Popa, Mihaela Cristina Draghici, Paul Alexandru Popescu, Amalia Carmen Mitelut
Judet: București
Descriere scurta: Pâinea obținută are valoare nutritivă adăugată în comparație cu pâinea fără adaosuri, fiind bogată în compuși fenolici și prezentând activitate antioxidantă și gust plăcut.
Documente:
Evaluare proiect

Nu exista o caseta de review. Adaugati un ID valid de caseta de review.

Pâinea, un aliment de bază în România, are un potențial deosebit de a constitui o matrice potrivită pentru diferite adaosuri funcționale care, pe lângă făina de grâu, drojdia de panificație, sarea și apa, pot furniza organismului uman numeroase beneficii de sănătate. În plus, utilizarea subproduselor din industria alimentară precum coji, pulpă de fruct, semințe duce la prevenirea generării de deșeuri și diminuarea impactului asupra mediului înconjurător. Cum în ultima perioadă suntem tot mai preocupați de o economie circulară, procesele de fabricație “zero waste” sunt tot mai mult discutate și implementate în toate subramurile industriei alimentare. În cadrul acestui proiect, coaja, semințele și pulpa remanentă din fructele de cătină ecologice din 3 soiuri cultivate la noi în țară au fost deshidratate în uscătorul cu aer cald, au fost măcinate și apoi sitate pentru a se apropia de granulația făinii de grâu și în final au fost adăugate la malaxarea materiilor prime pentru obținerea aluatului de pâine, continuând cu procesul de formare, urmat de coacere. Produsul obținut este unul cu valoare nutritivă adăugată în comparație cu pâinea fără adaosuri, bogat în compuși fenolici, cu activitate antioxidantă și gust plăcut. Consumatorul reprezintă o verigă importantă a procesului de inovare a produselor alimentare. În urma unui studiu conjoint, aplicat în România în septembrie 2022 pe o populație omogenă de 102 consumatori, femei active de 30-45 ani din București, a reieșit faptul că în cazul pâinii îmbogățite cu deșeuri vegetale provenite de la procesarea cătinei, cel mai important atribut în alegerea produsului este originea (38%), urmat de atributul privind îmbogățirea cu resturi de cătină (21%), iar prețul a iesit pe locul trei ca importanță (20%).

{{ reviewsOverall }} / 5 Vizitatori (0 voturi)
Rating
Opinii si evaluari Adauga o evaluare
Afisare dupa:

Fii primul care evalueaza proiectul.

User Avatar User Avatar
Verificat
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Afiseaza mai multe
{{ pageNumber+1 }}
Adauga o evaluare

Politica de confidentialitate Sunt de acord cu politica de confidentialitate