Cojile de citrice reprezintă principalul subprodus obținut din industria sucurilor de citrice. Pentru evitarea risipei alimentare se recurge la valorificarea acestora prin extracția uleiurilor esențiale. În ultimii ani, interesul acordat de cercetători ȋn domeniul uleiurilor esențiale a crescut simţitor datorită multitudinii efectelor benefice pe care acestea le au asupra sănătății oamenilor. Compoziția chimică a uleiurilor volatile de citrice constă dintr-un amestec de terpene, terpenoizi compuși alifatici și aromatici. Principalii compuși bioactivi din citrice sunt limonenul și linalolul, răspunzători de activitatea antioxidantă a uleiurilor. Din păcate, capacitatea uleiurilor pure de captare a radicalilor liberi este limitată de insolubilitatea lor în soluții apoase.
Nanotehnologia permite încorporarea uleiurilor esențiale de citrice în sisteme de nano-emulsii. Acest proces vine ca un mediator pentru principalele dezavantaje, cum ar fi: pierderea aromei, volatilitatea, lipsa solubilității în apă și instabilitatea. Din punct de vedere biologic nano-emulsiile pot crea o barieră împotriva bacteriilor, ciupercilor și virușilor datorită dimensiunilor lor reduse și solubilității ridicate în soluții apoase. Din punct de vedere chimic, uleiul esențial nano-emulsionat are o capacitate mare de captare a radicalilor liberi datorită solubilității și permeabilității compușilor bioactivi ȋn soluțiile apoase.
Dezvoltarea prezentului sistem lipidic al nano-emulsiilor sub forma unor pulberi extrafine, cu aplicabilitate într-un spectru larg de industrii, are scopul de a exploata potenţialul uleiurilor volatile de citrice ca agenţi antimicrobieni şi antioxidanţi (nano-emulsiile de citrice putȃnd fi folosite ca aditivi alimentari, siguranța uleiurilor esențiale fiind recunoscută de FED, sau ȋn afecțiunile gastrice cauzate de Helicobacter pylori – în urma testelor pentru activitatea antimicrobiană efectuate pe parcursul cercetării pentru optimizarea metodei de obținere a nano-emulsiilor, s-a observat o activitate bună a acestora împotriva bacteriilor gram-negative).
Prezentul proiect are la bază un studiu bibliografic privind analiza formării nano-emulsiilor uleiurilor citrice, proprietăţilor acestora şi gradului de aplicabilitate al acestora în diferite industrii (submis pentru publicare ȋn revistă ISI) şi un studiu de tip « original research » care se axează pe optimizarea unei metode de formare a nano-emulsiilor, caracterizarea fizico-chimică a acestora şi evaluarea proprietăţilor antimicrobiene (în desfăşurare).
Fii primul care evalueaza proiectul.