Metaboliti secundari in digestia alimentelor

nov. 14, 2022Biotehnologii 2022

Scor evaluare comisie:

No Review Box was found with ID 0

No review found! Insert a valid review ID.

Scor evaluare vizitatori:

0 /5

(0 voturi)

Nume competitor: Varvara Rodica-Anita
Judet: Cluj
Descriere scurta: alimente, bioaccesibilitate, metaboliti secundari, minerale, probiotice;
Documente:
Evaluare proiect

Nu exista o caseta de review. Adaugati un ID valid de caseta de review.

Microorganismele probiotice sunt culturi viabile, unice sau mixte, de bacterii sau drojdii, care prezintă un impact benefic asupra sănătății omului, în momentul ingerării unei cantități adecvate. Administrarea acestora este recomandată pentru prevenirea sau (în unele cazuri) tratarea anumitor boli sau disfuncții, precum diareea, sindromul de colon iritabil, colita ulcerativă, etc. Mai mult, studii recente indică faptul că probioticele au primit o atenție deosebită datorită abilității lor de a modula absorbția nutrienților și de a acționa ca o barieră împotriva bacteriilor patogene de la nivelul mucoasei intestinale, influențând axa intestin-encefalică. Deși utilizarea microorganismelor probiotice sub formă de suplimente alimentare a crescut considerabil în ultimii ani, modul lor de acțiune nu este pe deplin cunoscut.

În acest context, scopul cercetării noastre are la bază investigarea modului de acțiune a microorganismelor probiotice, privind influența acestora asupra bioaccesibilității și absorbției mineralelor provenite din diverse matrici alimentare. Cercetări anterioare indică faptul că nivelul de minerale prezent în corpul uman este asociat în principal cu aportul acestora din dieta alimentară. Totodată, funcționarea optimă a corpului uman este legată nu doar de cantitatea de minerale, ci și de proporția dintre acestea și de procentul de absorbție a acestora.

În această direcție, literatura de specialitate indică posibilele efecte benefice ale microorganismelor probiotice asupra bioaccesibilității mineralelor; evidențiind că acestea sunt implicate în metabolismul mineralelor (calciu, fier, magneziu, seleniu, cupru, zinc și argint), facilitând absorbția acestora.

{{ reviewsOverall }} / 5 Vizitatori (0 voturi)
Rating
Opinii si evaluari Adauga o evaluare
Afisare dupa:

Fii primul care evalueaza proiectul.

User Avatar User Avatar
Verificat
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Afiseaza mai multe
{{ pageNumber+1 }}
Adauga o evaluare

Politica de confidentialitate Sunt de acord cu politica de confidentialitate