Ideea proiectului a pornit de la faptul ca in momentul de fata consumatorul de produse alimentare congelate nu stie daca a fost respectat lantul de frig de la producator si pana in momentul cumpararii. Nu am identificat pe piata nici un fel de produs care sa avertizeze cumparatorul ca produsul alimentar congelat cumparat a fost pastrat la o temperatura corespunzatoare.
Scopul proiectului este de a realiza un dispozitiv prin care consumatorul de produse alimentare congelate sa fie informat ca nu a fost respectat lantul de frig pentru produsul alimentar congelat de la producator si pana în momentul cumpărării.
S-a cautat realizarea unui dispozitiv care să fie tehnic usor de realizat și intuitiv, usor de interpretat de catre consumatorul final si fara cunostinte de specialitate.
Un alt obiectiv a fost ca dispozitivul creat sa indice intr-un mod ireversibil depasirea temperaturii de dezghet. Odata depasita temperatura de dezghet a produsului, chiar daca produsul este recongelat, dispozitivul va trebui sa indice nerespectarea lantului de frig.
Principiul de functionare consta in alaturarea intr-un recipient transparent a doua lichide congelate, colorate diferit si aflate in contact. In momentul in care se depasaste temperatura de dezghet a celor doua lichide congelate, acestea isi schimba starea de agregare, transformandu-se intr-un lichid monocrom. Chiar daca produsul se recongeleaza, cele două lichide componente nu se mai separa. Astfel consumatorul poate constata ca produsul a fost supus unor temperaturi ridicate si ca nu s-au respectat conditiile lantului de frig stabilite de producator.
Dispozitivul se introduce in ambalajul produsului congelat, la vedere, permitand consumatorului constatarea respectarii sau nerespectarii conditiilor de congelare.
Concret, in proiectul nostru am realizat dispozitivul după cum urmeaza:
Intr-un recipient tubular din plastic transparent, s-au introdus doua lichide congelate anterior, de culori diferite, recipientul fiind inchis apoi ermetic.
In intervalul de timp in care dispozitivul se afla la temperaturi mai ridicate decat cele de congelare, cele doua lichide congelate colorate diferit din interior si aflate in contact isi schimba starea de agregare, din solid in lichid, se omogenizeaza, disparand linia de demarcatie dintre acestea, culoarea de ansamblu devenind uniforma.
Am atasat evolutia in timp a lichidelor pentru doua lichide martor congelate la temperatura de -5 grade Celsius și mentinute la 22, 6 grade Celsius timp de 40 minute. Se observa cu usurinta disparitia liniei de demarcatie dintre cele doua componente si schimbarea finala a culorii. Am atasat plansa tehnica cu evolutia in timp.
Consideram ca realizarea unui produs tehnic care sa confirme consumatorului respectarea lantului de firg pentru produsele alimentare congelate este absolut necesara pentru asigurarea securitatii alimentare, cu atat mai mult in conditiile cresterii preturilor la energie și al incalzirii globale.
Fii primul care evalueaza proiectul.