Pentru a putea obține două tipuri de pulberi funcționale, extractele bogate în antociani din orez negru (Oryza sativa L.) și bacterii lactice (Lactobacillus casei) au fost încapsulate într-o matrice biopolimerică compusă din proteine din lapte și inulină prin proccesul de liofilizare. Pulberile obținute diferă între ele prin tipul de extract, una fiind cu un extract apos din orezul negru integral și cealaltă cu un extract etanolic obținut dintr-o fracțiune din făina de orez negru, fracție care a fost obținută prin cernerea printr-o sită cu ochiuri de 180 mm. Cele două pulberi sunt bogate în fitochimice valoroase, eficiența de încapsulare fiind de până la 80% pentru ambele. Pulberile au fost caracterizate în ceea ce privește activitatea antioxidantă, conținutul total de polifenoli, conținutul total de flavonoide și conținutul total de antociani. Mai mult, structura și morfologia celor două pulberi au fost vizualizate cu microscopie confocală, această tehnică dezvăluind prezența compușilor biologic activi și prezența bacteriilor lactice (Lactobacillus casei) în matricea biopolimerului. Pulberile au prezentat o activitate antioxidantă remarcabilă de aproximativ 50 mM Trolox/g D.W. În ceea ce privește digestibilitatea in vitro, matricele complexe ale pulberilor au afișat protecția antocianilor în condiții gastrice, permițând astfel eliberarea lor în sucul intestinal. În plus, stabilitatea fitochimică a pulberilor a fost determinată și în timpul depozitării, astfel încât valorile activității antioxidante să fie constante. Rezultatele au evidențiat faptul că pulberile din orez negru obținute pot fi considerate suplimente alimentare funcționale datorită conținutului ridicat de compuși bioactivi și concentrației mari de bacterii lactice, care pot aduce numeroase beneficii pentru sănătatea umană.
Fii primul care evalueaza proiectul.