Culturile artizanale, kombucha (SCOBY – Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts) și granulele de chefir din lapte reprezintă consorții de microorganisme
sălbatice care includ bacterii lactice, bacterii acetice, drojdii și bacteriofagi cu proprietăți biochimice valoroase în producerea de compuși bioactivi, cu rol
tehnologic și funcțional. Astfel, prin procese fermentative controlate se obțin tribiotice (prebiotice, probiotice și postbiotice) cu numeroase beneficii in vitro
și in vivo. Acest studiu a vizat evaluarea funcționalității în co-cultură a consorțiilor de microorganisme asociate microbiotei membranei celulozice de
kombucha și granulelor de chefir de lapte, utilizate în fermentarea unui mediu nou formulat pe bază de ceai negru, suplimentat cu colostru bovin și zahăr,
pentru a produce compuși bioactivi cu potențial funcțional. Ideea de a asigura funcționarea în simbioză a microorganismelor din aceste culturi artizanale
este pentru prima dată utilizată în acest studiu, iar rezultatele obținute în ceea ce priveste potențialul tribiotic al produsului fermentat oferă perspective
valoaroase pentru diversificarea gamei de bioingrediente cu proprietăți funcționale îmbunătățite.
Fii primul care evalueaza proiectul.