Oligozaharidele au atins un interes comercial din ce în ce mai mare datorită aplicării lor ca ingrediente alimentare și caracteristicii de potențiali compuși prebiotici inovatori, care ar putea exercita efecte benefice asupra sănătății. Unii dintre acești polimeri, în special xilo-oligozaharidele, sunt considerațe fibre nedigerabile și pot fi produse din reziduuri lignocelulozice rezultate din agricultură, cum ar fi paiele de grâu. Din punct de vedere chimic, xilo-oligozaharide (XOS) sunt oligomeri de zahăr cu 2 ~ 7 unități de xiloză, iar monomerul lor (xiloză) este conectat prin legături β-(1–4) glicozidice.
În literatura științifică s-au făcut asocieri între consumul de XOS și potențiale efecte prebiotice, întrucât acești compuși trec prin tractul gastrointestinal superior (GI) fără a fi digerați, fiind metabolizați de bacteriile lactice (bacterii bifido și lactobacili) în intestinul gros, unde sunt transformați în acizi grași cu lanț scurt (SCFA) , mai specific acetat, propionat și butirat, care au fost corelați cu reducerea pH-ului luminal și având acțiune protectoare împotriva enteropatogenilor. Prebioticele au fost asociate in literatura de specialitate cu creșterea imunității, îmbunătatind capacitatea de a absorbi nutrienți importanți cum ar fi vitaminele si mineralele.
În Europa, XOS obținute din stiuleți de porumb a fost autorizat să fie utilizat ca ingredient alimentar nou în diferite categorii de alimente la niveluri maxime variind de la 3,5-30 g/kg de către Comisia Europeană, așa cum este dovedit prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1648 al Comisiei din 29 octombrie 2018, pe baza avizului pozitiv privind siguranța XOS din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.
PrebiOligo propune obținerea unui ingredient formulat sub forma unei pulberi fine de xiloligozaharide care poate fi consumată ca atare sau poate fi integrată in diverse categorii de alimente, pentru a ajuta la menținerea sănătății gastrointestinale. Aspectul original și inovator al proiectului constă in modul de obținere a acestei pudre xilo-oligozaharidice prin metode biotehnologice (chimice, enzimatice) si valorificarea unui subprodus agricol, paiele de grâu, contribuind astfel la conceptul economiei circulare . Avantajul XOS obținute din paie de grâu constă în caracteristicile fizico-chimice ale acestora, fiind mai eficiente decât a altor oligozaharide existente pe piață (inulină și fructo-oligozaharide), cum ar fi stabilitatea termică (până la 100 °C) și aciditatea (pH 2,5 până la 8). Statusul actual al ideii se bazează pe studii preliminare de cercetare care urmează să fie publicate curând în jurnale ISI cu factor de impact.
Fii primul care evalueaza proiectul.