Valorificarea sustenabilă a cojilor de ceapă pentru dezvoltatea de ingrediente inovatoare funcționale

oct. 27, 2021Alimente functionale 2021

Scor evaluare comisie:

No Review Box was found with ID 0

No review found! Insert a valid review ID.

Scor evaluare vizitatori:

0 /5

(0 voturi)

Nume competitor: Ștefania-Adelina MILEA, Nicoleta STĂNCIUC
Judet: Galați
Descriere scurta: Obiectul prezentei lucrări îl constituie realizarea unor ingredientele funcționale microîncapsulate prin liofilizare, pe bază de extracte flavonoidice din coji de ceapă galbenă, polizaharide și proteine din zer cu funcționalitate ridicată, în special activitatea antioxidantă.
Documente:
Evaluare proiect

Nu exista o caseta de review. Adaugati un ID valid de caseta de review.

Dezvoltarea unui stil de viață sănătos, bazat pe consumul de produse alimentare funcționale și cu valoare adăugată provoacă industria alimentară la inovare. Ceapa (Allium cepa L.) este una dintre principalele legume cultivate în Europa. Prelucrarea cepei la scară industrială generează cantități mari de deșeuri, ceea ce determină, ca necesitate actuală, gestionarea acestor deșeuri pentru recuperarea substanțelor bioactive, concomitent cu dezvoltarea unor strategii sustenabile pentru mediul înconjurător. Scopul prezentei lucrări este de a dezvolta ingrediente pe bază de flavonoide, care introduse  în produse alimentare sau nutraceutice, să permită dezvoltarea de alimente cu funcționalitate ridicată, benefice sănătății omului. Studiul se bazează pe valorificarea compușilor fitochimici din coaja de ceapă galbenă prin extracție și microîncapsulare. Încapsularea este o tehnică consacrată pentru îmbunătățirea stabilității celulelor și pentru protecția compușilor biologic activi și a produselor derivate. Compușii biologic activi din cojile de ceapă galbenă au fost încapsulați  prin liofilizare în materiale polimerice, cum ar fi izolatul proteic ​​din zer și glucide, în diferite proporții. Proteinele zerului exercită o serie de efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, digestiv, endocrin și sistemul nervos, fiind, prin urmare, și ele recomandate  pentru utilizarea ca ingredient funcțional în produsele alimentare. Au fost obținute diferite variante de pudre microîncapsulate, cu valoare biologică remarcantă prin activitate antioxidantă crescută, potențial anti-diabetic și anti-inflamator, rol prebiotic și citocompoatibilitate. Funcționalitatea ingredientelor obținute a fost testată prin adăugarea în diverse matrici alimentare și studierea comportamentului acestora la depozitare, cum ar fi crema de brânză, nachos, sosuri. Experimentele au arătat o eliberare controlată în timp și o biodisponibilitate crescută a compușilor de interes din produs. Astfel, pudrele obținute pot fi un candidat de succes pentru obținerea de ingrediente multifuncționale, care să substituie coloranții sintetici folosiți în industria alimentară și care să contribuie la creșterea beneficiilor pentru sănătate asociate consumului de antioxidanți naturali.

{{ reviewsOverall }} / 5 Vizitatori (0 voturi)
Rating
Opinii si evaluari Adauga o evaluare
Afisare dupa:

Fii primul care evalueaza proiectul.

User Avatar User Avatar
Verificat
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Afiseaza mai multe
{{ pageNumber+1 }}
Adauga o evaluare

Politica de confidentialitate Sunt de acord cu politica de confidentialitate