Valorificarea subproduselor rezultate de la procesarea afinelor pentru obținerea de bioingrediente cu utilizări în industria alimentară

oct. 27, 2021Alimente functionale 2021

Scor evaluare comisie:

No Review Box was found with ID 0

No review found! Insert a valid review ID.

Scor evaluare vizitatori:

0 /5

(0 voturi)

Nume competitor: Nicoleta DERMENGIU, Ștefania-Adelina MILEA, Nicoleta STĂNCIUC, Liliana MIHALCEA
Judet: Galați
Descriere scurta: Studiul se bazează pe valorificarea antocianilor extrași din subproduse rezultate de la procesarea afinelor și a bacteriilor lactice pentru obținerea unui ingredient funcțional cu multiple aplicații.
Documente:
Evaluare proiect

Nu exista o caseta de review. Adaugati un ID valid de caseta de review.

În ultimii ani se fac tot mai multe presiuni din partea consumatorilor cu privire la înlocuirea coloranților sintetici din alimente cu cei naturali. Creșterea incidenței bolilor asociate cu stresul oxidativ a provocat industria alimentară la inovare, prin cercetare și dezvoltare experimentală a unor variante tehnologice nutriționale și funcționale care să favorizeze un stil de viată sănătos. Afinele sunt o sursă bogată de coloranți naturali, care se evidențiază prin efecte benefice asupra organismului uman. Afinele sunt bogate în compuși fenolici cu beneficii multiple atribuite, în principal, capacității acestora de a lega și elimina radicalii liberi. Prin activitatea antioxidantă exercitată, polifenolii oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare, a dezvoltării cancerului, diabetului și a bolilor neurodegenerative. Antocianii sunt compușii fenolici responasabili de culoarea fructelor, florilor și legumelor. Afinele sunt bogate în antociani, aceștia regăsindu-se, predominant, în stratul exterior al fructelor, respectiv în pielițe, părți le fructului care se constituie în subprodus rezultat de la procesare. Recuperarea compușilor valoroși din subprodusele alimentare, precum cel de afine din industria sucurilor, este o problemă emergentă în sectorul alimentar. Ca produs secundar al industriei sucurilor, tescovina de afine este o sursă bogată de substanțe fitochimice cu potențiale beneficii pentru sănătatea umană. Scopul prezentei lucrări este acela de a dezvolta bioingrediente pe bază de polifenoli și bacterii lactice, care introduse în produse a limentare, să permită dezvoltarea de alimente cu funcționalitate ridicată, cu multiple beneficii asupra sănătății consumatorilor. Aceste alimente prezintă avantaje certe de dezvoltare a conceptului de închidere a lanțurilor secundare din industria alimentară, specifice bioeconomiei circulare, cu dezvoltarea de alimente cu valoare adăugată și funcționalitate superioară. Studiul are ca obiectiv principal caracterizarea subprodusului rezultat de la procesarea afinelor, lioflizarea acestuia și formularea unor variante de bioingrediente prin inoculare cu Lactobacillus casei în prezența pectinei ca prebiotic. Studiul a permis obținerea unui bioingredient multifuncțional, care conține bacteriile lactice, polifenoli, are o activitate antioxidantă ridicată și culoare mov închis. Acest bioingredient poate reprezenta o alternativă viabilă la variantele de antioxidanți și coloranți de sinteză, cu multiple aplicații, în special în industria alimentară.

{{ reviewsOverall }} / 5 Vizitatori (0 voturi)
Rating
Opinii si evaluari Adauga o evaluare
Afisare dupa:

Fii primul care evalueaza proiectul.

User Avatar User Avatar
Verificat
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Afiseaza mai multe
{{ pageNumber+1 }}
Adauga o evaluare

Politica de confidentialitate Sunt de acord cu politica de confidentialitate