Produse multifunctionale obtinute din colostru fermentat cu kefir

iul. 26, 2021Alimente functionale 2021

Scor evaluare comisie:

No Review Box was found with ID 0

No review found! Insert a valid review ID.

Scor evaluare vizitatori:

0 /5

(0 voturi)

Nume competitor: Oancea Anca
Judet: București
Descriere scurta: Proiectul a avut ca scop dezvoltarea unui produs complex, multifunctional, tribiotic, standardizat in peptide bioactive, prin fermentarea controlata a colostrului cu ajutorul unuor granule de kefir imbunatatite. Fermentarea colostrului cu kefir care contine si alte microorganisme benefice conduce la obtinerea unui produs care are o serie de avantaje datorita continutului in peptide bioactive. Acest produs are proprietati antioxidante, antitumorale, de reglare a tensiunii arteriale si nu este toxic. De asemenea, produsul obtinut (Col-kefir) prin acest proiect este un produs care are in acelasi timp efect pre-biotic, pro-biotic si post-biotic, fiind benefic pentru sanatatea si digestia consumatorilor atunci cand este utilizat ca produs nutraceutic (supliment alimentar cu potential terapeutic).
Evaluare proiect

Nu exista o caseta de review. Adaugati un ID valid de caseta de review.

Proiectul PRODUSE MULTIFUNCȚIONALE OBȚINUTE DIN COLOSTRU FERMENTAT CU KEFIR (3-Biotic+) a avut ca scop dezvoltarea unui produs complex multifuncțional, tribiotic, standardizat în peptide bioactive, prin fermentarea controlată a colostrului cu ajutorul unui consortiu de kefir îmbunătățit. Laptele secretat de glanda mamară imediat după naștere e bogat în nutrienți și conferă protecție față de patogeni prin concentrația ridicată de proteine cu activitate antimicrobiană (în special imunoglobuline). Faptul că proteinele din colostru sunt principala sursă de biopeptide cu diferite funcții fiziologice, demonstrează că rolul lor nu e numai de a hrăni nou-născutul ci și de a regla procesele de creștere. Peptidele bioactive se pot forma prin acțiunea enzimelor digestive sau prin fermentarea colostrului cu diferite culturi de microorganisme utilizate în mod tradițional în industria laptelui. Fermentarea laptelui cu kefir e cunoscută de mult timp, dar studiile efectuate au aratat ca fermentarea colostrului cu kefir conduce la obtinerea unui produs ce are o serie de avantaje datorita continutului in peptide bioactive. Produsul are proprietati antioxidante, antitumorale, de reglare a tensiunii arteriale si nu este toxic. Produsul are in acelasi timp efect pre-biotic, pro-biotic si post-biotic, benefic pentru sanatatea si digestia consumatorilor atunci cand e utilizat ca produs nutraceutic (supliment alimentar cu potential terapeutic).

În cadrul proiectului s-au elaborat tehnici de ameliorare a consorțiului de kefir și s-au stabilit condițiile optime de eliberare a peptidelor bioactive din colostru în timpul procesului de fermentare, s-au obținut fracțiile peptidice cu cea mai mare activitate antioxidantă și de inhibare a ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei). S-au selectat cei mai importanţi factori care influenţează procesul fermentativ și proprietățile produselor fermentate, cu ajutorul modelului experimental Plackett-Burman aferent programului Design Expert. Analiza activității de citomodulare a peptidelor bioactive obținute din colostru fermentat a fost realizată prin analiza proliferării și viabilității celulare. Peptidele analizate sunt necitotoxice, permit menținerea viabilității și stimulează proliferarea celulară in vitro. S-a realizat prin liofilizare a  granulelor de kefir ameliorate, cultura obținută astfel prezentând activitate fermentativă comparabilă cu a granulelor proaspete și stabilitate metabolică nealterată prin conservare timp de minim 3 luni, la temperatura de 4ºC. S-a demonstrat că procesul fermentativ este reproductibil indiferent de varianta de inocul utilizată, ceea ce demonstrează stabilitatea metabolică și a funcționalității culturii ameliorate.

În concluzie, cel mai semnificativ rezultat obtinut in urma derularii proiectului este un produs multifunctional, 3-biotic, cu un continut standardizat in peptide bioactive. Acesta poate fi inclus în rețete specifice originale de nutraceutice

{{ reviewsOverall }} / 5 Vizitatori (0 voturi)
Rating
Opinii si evaluari Adauga o evaluare
Afisare dupa:

Fii primul care evalueaza proiectul.

User Avatar User Avatar
Verificat
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Afiseaza mai multe
{{ pageNumber+1 }}
Adauga o evaluare

Politica de confidentialitate Sunt de acord cu politica de confidentialitate