Premiul ”INOVALIMENT 2020” a fost câștigat de o echipă a Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați

nov. 27, 2020Stiri

Astăzi a avut loc ceremonia de închidere a primei ediții a Târgului Internațional de Invenții și Inovații ”INOVALIMENT”, care s-a desfășurat online, în perioada 23-27 noiembrie.

În cadrul târgului de invenții și inovații au fost prezentate peste 45 de lucrări științifice, din categorii precum: alimente funcționale, alimente sustenabile, ingrediente inovatoare, tehnologii inovative și siguranța alimentelor.

Au fost acordate 5 premii, respectiv premiile I, II, III, mențiune, precum și Premiul Special INOVALIMENT 2020.

Premiul „INOVALIMENT 2020” a fost acordat unei echipe de cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, pentru lucrarea științifică ”Ingrediente naturale cu funcționalitate multiplă pe bază de extracte antocianice din coji de vinete și bacterii lactice co-microîncapsulate și aplicații ale acestora”.

Noutatea și valoarea acestei lucrări sunt date de valorificarea unor reziduuri precum cojile de vinete, dar și tehnologia inovatoare de microîncapsulare a bacteriilor lactice, care conferă protejarea compușilor biologici activi pe care acestea le conțin.

Principalele criterii care au stat la baza acordării premiilor au fost: gradul de noutate și factorul ”wow”, utilizarea tehnologiilor emergente și aplicarea principiilor economiei durabile, eficiența implementării și aplicabilitatea proiectelor, precum și potențialul pieței.

Comisia de evaluare a fost formată din specialiști din mediul universitar și reprezentanți ai mediului de business din România.

În cadrul Târgului Internațional de Invenții și Inovații ”INOVALIMENT” au avut loc și o serie de conferințe științifice, susținute de cercetători științifici și specialiști din România și din afara țării. Valoarea științifică a conferințelor INOVALIMENT nu s-a rezumat doar la informațiile științifice noi, ci și la abordarea unor concepte comune precum medicină, nutriție sau gastronomie, ca științe ale viitorului.

”Concluziile prezentărilor și ale conferințelor științifice din cadrul INOVALIMENT susțin direcțiile în cercetare alimentară, care își propun valorificarea reziduurilor alimentare, care devin adevărate surse de compuși biologici activi, stoparea risipei alimentare și înlocuirea produselor de sinteză, din componența alimentelor, cu ingrediente naturale, obținute prin valorificarea reziduurilor de fructe și legume”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific.

Prima ediție a târgului a beneficiat și de încrederea și sprijinul instituțiilor statului, prin  Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Evenimentul s-a desfășurat online, pe site-ul www.inovaliment.ro, în perioada 23-27 noiembrie, și a fost organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.